Predaj áut v Rusku v januári opäť prudko klesol, viac, ako experti čakali

Predaj áut v Rusku sa v prvom mesiaci tohto roka opäť znížil, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. To ešte prehĺbi vlaňajší prepad dopytu po autách v Rusku, ktoré zápasí s recesiou. Dôvodom hospodárskej krízy je vytrvalé znižovanie cien ropy a sankcie Západu proti Moskve za anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov, ktoré viedli k oslabeniu rubľa. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov Združenia európskych podnikov (AEB) v Moskve sa predaj nových osobných a ľahkých komerčných áut v Rusku v januári znížil medziročne o 29 % po strmom decembrovom páde o 46 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom odhadovali, že januárový odbyt áut v krajine klesne o 23 %.
Viaceré ukazovatele signalizujú, že Rusko, ktoré je najväčším producentom energií na svete, ani tento rok recesiu neprekoná. Premiér Dmitrij Medvedev naznačil, že vláda je pripravená poskytnúť automobilovému priemyslu tento rok štátnu podporu vo výške približne 50 miliárd rubľov (582,47 milióna eur) po vlaňajšej finančnej injekcii vo výške 43 miliárd RUB.
Podľa AEB vysoká miera inflácie v dôsledku oslabenia rubľa je jednou z prekážok, ktoré brzdia zotavovanie automobilového priemyslu v Rusku.
AEB minulý mesiac uviedlo, že vlani sa predaj áut v Rusku prepadol o 36 % na 1,6 milióna vozidiel z 2,49 milióna áut predaných v roku 2014. Minuloročný výsledok bol najhorší od roku 2009. V tomto roku združenie očakáva zníženie predaja o ďalších 4,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy