Rusko sa vracia na dlhopisový trh, po prvýkrát od roku 2013

, FT Foto: SITA

Rusko uviedlo, že požiadalo 25 bánk z deviatich krajín na predloženie ponúk na svoju prvú emisiu dlhopisov od septembra roku 2013, informuje Financial Times a agentúra Bloomberg.

Ruska získalo 7 miliárd dolárov v roku 2013 a od vtedy sa dlhopisovému trhu vyhýbalo. Avšak klesajúce ceny ropy a míňajúce sa zásoby zo štátnej kasy nútia krajinu v núdzi nájsť rýchlo nejaké riešenie, píše Financial Times. Rusko sa snaží získať až okolo troch miliárd eur.

Dlhopisový trh je len jedna z možností, kde hľadať hotovosť. Rusko má tiež vypracovaný zoznam siedmich štátnych podnikov, ktorých čiastočná privatizácia by pomohla v snahe získať finančné prostriedky. Tento zoznam obsahuje údajne najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť vo vlastníctve štátu, Rosnefť a štátom vlastnený monopol na distribúciu Transnefť, spolu s diamantovou baňou Alrosa, leteckou spoločnosťou  Aeroflot, nájdeme tam údajne aj Rostelecom, lodné linky Sovcomflot a Ruské železnice. Dve banky VTB a Sberbank dúfajú, že ich zo zoznamu už škrtli.  

Súvisiace články

Aktuálne správy