Výdavky britských spotrebiteľov v januári stúpli

Spotrebiteľské výdavky v krajine v januári posilnili o 2,7 % po decembrovom raste o 2,2 %.

Výdavky britských spotrebiteľov v januári rástli najrýchlejším tempom za osem mesiacov, a to vďaka oživeniu predaja odevov a obuvi. Sezónne upravené výdavky spotrebiteľov medziročne stúpli o 2,7 % po decembrovom raste o 2,2 %. Januárový rast bol najrýchlejší od mája 2015. Vyplýva to z údajov spoločnosti Visa Europe, ktoré spracovala agentúra Markit. Údaje sú založené na transakciách kreditnými a debetnými kartami po úprave o infláciu a trhový podiel Visa.

„Je to pre maloobchodníkov dobrý štart do nového roka napriek globálnej ekonomickej nervozite,“ povedal Kevin Jenkins, výkonný riaditeľ Visa Europe pre Veľkú Britániu. Britská centrálna banka minulý týždeň zhoršila prognózu hospodárskeho rastu krajiny pre roky 2016 a 2017 a uviedla, že dôvodom je slabá globálna ekonomika. Banka však uviedla, že domáci dopyt by mal zostať silný, pretože ho podporujú nízke ceny ropy a mierny rast miezd.

Údaje britského štatistického úradu o vývoji maloobchodu v decembri boli pre ekonómov sklamaním, keďže mierne počasie poškodilo predaj zimných odevov. Celkový vývoj britského maloobchodu za posledné tri mesiace roka 2015 však znamenal, že išlo o najlepší kalendárny štvrťrok za posledný rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy