Už to nie je len o daniach: Prerod nevinných technológov na skutočnú politickú hrozbu

, Eurasia Group Foto: TASR;SITA

Za najvážnejšie geopolitické riziká súčasnosti sú všeobecne považované napätie na Blízkom a Strednom východe, migračná kríza či rastúce ambície Číny. Podľa Iana Bremmer a Cliffa Kupchana z konzultačnej spoločnosti Eurasia Group ale existuje hrozba, o ktorej sa napriek jej veľkosti prakticky vôbec nehovorí.

Bremmer a Kupchan na začiatku každého roka zostavujú zoznam desiatich najväčších rizík pre nasledujúce mesiace. Tento rok v ich zozname figuruje okrem iného aj položka nazvaná "rast technológov", za ktorou sa skrýva potenciálny politický vplyv najväčších technologických firiem sveta, ako sú Apple, Google, Facebook alebo Alibaba.

„Celý rad vysoko vplyvných neštátnych subjektov zo sveta technológií vstupuje do sféry politiky s nebývalým sebavedomím,“ uvádza sa v správe. „Títo politicky ambiciózny technológovia zahŕňajú rôznorodé profily ľudí, od firiem v Silicon Valley cez skupiny  hackerov skupiny až po technologických filantropov.“

Na konci minulého roka dosahovala trhová kapitalizácia Applu viac ako 600 miliárd USD, a výrazne tak prevyšovala hodnotu HDP krajín ako Luxembursko, Chorvátsko, Tunisko, Bulharsko, Bielorusko, Slovinsko alebo Srbsko. Aktuálne je už síce market cap Applu "len" niečo vyše 500 miliárd USD, to ale na postavení jednej z dvoch najväčších verejne obchodovaných spoločností sveta nič nemení.

Ale prečo predstavujú skryté nebezpečenstvo? „Títo aktéri sú netransparentní a nepredvídateľní, nepracujú v rámci volebných obvodov, ktoré nám pomáhajú predvídať kroky väčšiny politických činiteľov. Navyše technológovia, ktorým rastie politická aktivita, dokážu ohrozovať vládne politiky. Zástupcovia amerického technologického priemyslu prijali čínskeho politického vodcu presne v čase, keď sa Washington snaží zaujať rozhodnejší postoj voči Pekingu. To je jasný príklad, ako dokáže súkromný sektor podkopávať oficiálnu štátnu politiku.  Politický vzostup týchto subjektov bude generovať tlak zo strany vlád aj obyvateľstva, tak ako bude rásť ich moc, čo sa bude odrážať aj na volatilite trhu. Netreba pochybovať o tom, že kontrola amerických technologických gigantov zo strany Európskej únie prebehla, aspoň čiastočne, za tichej podpory európskeho obyvateľstva.“

Bremmer a Kupchan svoje tvrdenie opierajú o grafiku, ktorá porovnáva trhovú kapitalizáciu firiem Apple, Facebook a Alibaba a čisté imanie najbohatšieho muža planéty Billa Gatesa s hodnotou HDP vybraných krajín. Raz vidieť je viac ako stokrát počuť. Pozrite si akú potenciálnu politickú moc môže mať Apple a jej podobné technologické firmy.

Trhová kapitalizácia vybraných technologických firiem v porovnaní s HDP vybraných krajín (december 2015 v miliardách dolárov). Ružovou farbou sú označené firmy a ich trhová kapitalizácia, modrou menšie krajiny s ich úrovňou HDP (zdroj: Forbes, MSN Money, IMF World Economic Outlook, Eurasia Group).

 

Súvisiace články

Aktuálne správy