ŽSR opravia diely zabezpečovacích zariadení za 1,9 mil. eur

Opravy dielov zabezpečovacích zariadení budú pre Železnice Slovenskej republiky zabezpečovať spoločnosti Kumat, Adotel-Hex a Betamont.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú na opravu dielov zabezpečovacích zariadení v pôsobnosti pracovísk oblastných riaditeľstiev Trnava, Žilina, Zvolen a Košice vynaložiť najviac 1,56 mil. eur (1,87 mil. eur vrátane dane). Za poskytovateľov týchto služieb vybrali spoločnosti Kumat, spol. s r. o. Bratislava, Adotel-Hex, s. r. o. Žilina a Betamont, s. r. o. Zvolen, pričom v každej z ôsmich častí podľa regiónov predložili ponuku traja uchádzači. Vyplýva to z výsledku verejnej súťaže vyhlásenej vlani v júli, trvanie zákazky je plánované do konca roku 2017. Pôvodná predpokladaná cena bola 1,56 mil. eur bez dane.

„Celková hodnota zákazky, ako aj hodnota zákazky pre každú časť, je uvedená ako predpokladaná (maximálna hodnota) počas doby trvania zmlúv, nakoľko konkrétne množstvá (počty výkonov) nie je možné presne stanoviť. Opravy na zabezpečovacích zariadeniach okrem pravidelných činností (je možne predpokladať a v určitej miere aj plánovať) sa vykonávajú po poruchách,“ oznámili ŽSR. Ide napríklad o vonkajšie vplyvy počasia, poškodenia, krádeže či opotrebovanie dielu, čo nie možné predvídať a stanoviť presné množstvá.

Kumat získal na opravu dielov zabezpečovacích zariadení päť kontraktov pre pracoviská ŽSR v Trnave a Košiciach spolu za 1,02 mil. eur bez dane, Betamont má dva kontrakty pre pracovisko vo Zvolene za 299,4 tis. eur a Adotel-Hex jeden pre pracovisko v Žiline za 240 tis. eur bez dane.

ŽSR vlani uzatvorili so spoločnosťou Kumat štyri zmluvy celkovo za 453,2 tis. eur bez dane. Najväčší objem má zmluva z decembra na opravy elektronických stavadiel Siemens v hodnote 310 tis. eur bez dane. Zmluva na doplnenie diagnostického zariadenia priecestného zabezpečovacieho zariadenia (PZZ) v Železničnej stanici Bratislava Nové Mesto mala hodnotu takmer 94 tis. eur.

Železnice a Betamont minulý rok podpísali deväť zmlúv za 475,8 tis. eur. Najväčšiu hodnotu mali zmluvy na svetelné priecestné zariadenie pri Somotore medzi Stredou nad Bodrogom a Veľkým Horešom v okrese Trebišov za 184,6 tis. eur a na opravy a servisné prehliadky elektronických systémov za 150 tis. eur. ŽSR a Adotel-Hex vlani uzavreli dve zmluvy za 79,2 tis. eur. Išlo o kúpu rahien na pohony za 44,8 tis. eur a výmenu PZZ na trati Kraľovany – Trstená za 34,4 tis. eur.

Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy