Za kvalitu si priplatíme: Slabá úroda prudko zvýšila cenu olivového oleja

, FT;ČTK Foto: SITA

Ceny olivového oleja sa kvôli slabej úrode olív v Európe zvýšili o pätinu. Môže za to nepriaznivé počasie a infekcie. Informáciu priniesol na svojich webových stránkach ekonomický denník Financial Times.

Podľa analytickej spoločnosti IRI stúpli v prvých 11 mesiacoch minulého maloobchodné ceny olivového oleja po celej Európe o 19,8 percenta. Za celý minulý rok zákazníci za olivový olej zaplatili navyše 231 miliónov eur.

Najväčšími svetovými producentmi olivového oleja sú tradične Španielsko a Taliansko, úroda tam ale bola slabá. V južnom Taliansku navyše pestovatelia bojovali s bakteriologickú infekciou, ktorá zasiahla najmenej jeden milión olivovníkov.  "Minuloročná úroda v Taliansku bola najnižšia za 25 rokov. Bola to katastrofa, "povedal podľa denníka FT analytik banky Rabobank Vito Martielli.

Podľa organizácie International Olive Council (IOC) sa globálna produkcia olivového oleja v pestovateľskom roku 2014/2015 znížila o 26 percent. Predchádzal tomu takmer polovičný prepad produkcie v Taliansku a Španielsku.

Vyššie ceny olivového oleja podľa analytičky Anne Lefrancové z IRI teraz pociťujú zákazníci. Približovanie olivového oleja ku kategórii prémiového tovaru podľa nej povedie k tomu, že zákazníci v mnohých krajinách radšej zvolia iný produkt.

So slabým zberom v Európe je však v kontraste vývoj v Tunisku. Táto severoafrická krajina podľa údajov IOC v pestovateľskom roku 2014/2015 predala do zahraničia viac ako päťnásobné množstvo oleja ako v predošlom roku, konkrétne 303 000 ton. Produkcia tam prudko stúpla na 340 000 ton oproti 70 000 tonám v predošlom období. Tunisko sa tak stalo najväčším vývozcom olivového oleja na svete a druhým najväčším producentom po Španielsku.

Experti ale predpokladajú, že otrasy na trhu s olivovým olejom sa v tomto roku zmiernia. Pestovateľské podmienky v Taliansku a Španielsku sa podľa Martielliho zlepšili. Úroda v Tunisku by naopak kvôli sporadickým zrážkam podľa odhadov mala prudko klesnúť. Nahráva tomu aj skutočnosť, že olivovníky nemôžu mať dobrú úrodu dva roky za sebou. Organizácia IOC predpokladá, že tuniský vývoz aj produkcia sa zníži na menej ako polovicu.

Súvisiace články

Aktuálne správy