Vlaňajšia návštevnosť hradu dosiahla úroveň rekordného roku 2014

Vlaňajšok hodnotia na hrade i v skanzene v Starej Ľubovni veľmi pozitívne. Jakub Ondrej z marketingového oddelenia Ľubovnianskeho múzea pre TASR potvrdil, že rok 2015 bol z pohľadu návštevnosti porovnateľný s predchádzajúcim rokom, ktorý bol historicky rekordným v dejinách fungovania múzea.
„V roku 2014 sme u nás privítali 145.700 platiacich návštevníkov a podobné číslo sme zaznamenali aj v roku 2015,“ uviedol Ondrej.
Najväčšiu časť turistov pritom tvorili domáci turisti, za nimi nasledujú Poliaci, Česi a rusky a maďarsky hovoriaca klientela. Podľa Ondreja sa dá povedať, že návštevnosť hradu sa po kríze okolo roku 2010 zastabilizovala, je za tým viacero faktorov. „Jednou z výhod je, že Ľubovniansky hrad je už z viac ako 90 percent zrekonštruovaný, takže má čo ponúknuť turistom, zároveň je to aj vďaka podujatiam, ktoré počas roka pripravujeme, v priemere je ich 26,“ doplnil Ondrej. Zároveň je jednou z výhod Ľubovnianskeho hradu i skanzenu ležiaceho pod ním bezbariérovosť. Obe časti areálu sú totiž sprístupnené jednak zdravotne postihnutým návštevníkom, ale aj nepočujúcim, či nevidiacim hosťom.
„Ľudí azda najviac láka zrekonštruovaný renesančný palác na hrade, kde máme expozície pivovarníctva a hradného liehovaru. Pripravujeme tu aj novú výstavu na túto sezónu, ktorá bude mapovať ako sa hrad staval,“ doplnil Ondrej. Medzi stabilne najviac navštevované podujatia patria v Starej Ľubovni Hradné dni, ktoré sa konajú každoročne posledný júlový týždeň. Vlani sa niesli v duchu 360. výročia prevozu poľských korunovačných klenotov. Ľubovnianske múzeum spolu s partnermi organizovalo rekonštrukciu tejto udalosti, kedy klenoty putovali z poľského hradu Wawel až na hrad v Ľubovni.
Vlani pribudla v skanzene nová drevenica, ktorú preniesli z Veľkého Lipníka a jednotlivé expozície tu rozšírili o ďalšie predmety. V tomto roku plánujú na hrade sprístupniť nové turistické centrum, ktoré bude v zrekonštruovanom dome správcu a zároveň rozšírenú expozíciu o šľachtickej rodine Zamoyských, ktorá hrad vlastnila v 20. storočí. „Hrad Ľubovňa je ako jeden z mála slovenských hradov sprístupnený celoročne, najviac návštevníkov máme v lete, ale aj mimo hlavnej sezóny máme turistom čo ponúknuť,“ uzavrel Ondrej.

Súvisiace články

Aktuálne správy