Dodávky ropy z Iránu do Európy stúpli nad 300 tis. barelov denne

Francúzsky Total bude nakupovať 160 tis. barelov denne, talianska firma Eni má záujem o 100 tis. barelov denne a talianska spoločnosť Saras chce 60 až 70 tis. barelov denne.

Predaj iránskej ropy do Európy po zrušení zahraničných sankcií voči Teheránu už vzrástol nad úroveň 300 tis. barelov denne. Uviedla to agentúra iránskeho ministerstva ropného priemyslu, ktorá citovala ropného ministra Bidžána Zangáního. Iránsky export ropy, ktorý kulminoval v roku 2011 vo výške viac ako 3 mil. barelov denne, klesol na 1 mil. barelov denne po sprísnení sankcií v roku 2012.

„Na základe kontraktu podpísaného medzi National Iranian Oil Co a francúzskou firmou Total sa dohodlo, že Total bude od Iránu nakupovať 160 tis. barelov ropy denne,“ citovala agentúra ministra Zangáního. Šéf rezortu ropného priemyslu zároveň uviedol, že talianska spoločnosť Eni má záujem kupovať od Iránu 100 tis. barelov ropy denne a jej predstavitelia navštívia Teherán v blízkej budúcnosti, aby diskutovali o kontrakte.

Minister Zangání ďalej povedal, že talianska rafinérska spoločnosť Saras chce od Iránu nakupovať 60 až 70 tis. barelov ropy denne. Očakáva sa, že nové kontrakty vrátane zmlúv o prieskume ložísk ropy a rozvoji sektora pritiahnu do krajiny zahraničné investície v objeme vyše 40 mld.

(1 EUR = 1,1202 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy