Z priemernej mzdy si mohol Slovák vlani kúpiť 0,70 m2 bytu alebo domu

Dostupnosť bývania na Slovensku sa vďaka klesajúcim cenám realít a rastúcim mzdám zvýšila. V roku 2008 si priemerne zarábajúci Slovák zo svojho mesačného platu mohol dovoliť kúpiť len 0,48 štvorcového metra (m2) bytu alebo domu, vlani už 0,70 m2 nehnuteľnosti. Upozornila na to vo svojej analýze Poštová banka na základe údajov Národnej banky Slovenska.
Ceny nehnuteľností minulý rok vzrástli prvýkrát za uplynulých sedem rokov. Jeden m2 sa predával v priemere za 1227 eur, čo v porovnaní s rokom 2014 predstavuje mierny nárast o 0,9 %. „Ceny slovenských nehnuteľností naposledy medziročne rástli v roku 2008. Vtedy bol však rast oveľa výraznejší ako vlani, keďže nehnuteľnosti medziročne zdraželi až o viac než pätinu. Následne však kríza stiahla smerom nadol nielen našu ekonomiku, ale aj trh s realitami,“ pripomenula analytička Poštovej banky Jana Glasová.
Cenový vývoj bytov sa minulý rok líšil od vývoja cien domov. Zatiaľ čo byty medziročne zdraželi o 4,8 %, ceny domov pokračovali v poklese a medziročne sa znížili o 1,4 %. „Tieto rozdiely v cenovom vývoji sú zapríčinené vyšším záujmom o byty zo strany kupujúcich, čo tlačí ich ceny smerom nahor,“ zdôvodnila analytička. Jeden m2 bytu sa tak predával v priemere za 1355 eur a bol o štvrtinu drahší ako m2 domu, za ktorý kupujúci zaplatil 1081 eur.
Najdrahšie boli nehnuteľnosti v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1693 eur za m2. Naopak, najlacnejšie sa dala kúpiť strecha nad hlavou v nitrianskom regióne, m2 za 556 eur. „Byty a domy v Bratislave a okolí sú tak až trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom kraji a približne dvojnásobne v porovnaní s ostatnými našimi regiónmi,“ zdôraznila Glasová. V porovnaní s rokom 2014 sa vlani ceny realít zvýšili v štyroch krajoch a v ďalších štyroch poklesli. Najprudší medziročný pokles o 4,1 % bol zaznamenaný v nitrianskom regióne.
Cenový vývoj nehnuteľností v uplynulých rokoch podľa analytičky ovplyvnil aj ekonomickú dostupnosť bývania. „Vďaka klesajúcim cenám realít a rastúcim mzdám sa dostupnosť bývania u nás zvýšila,“ konštatovala. V roku 2008 si priemerne zarábajúci Slovák zo svojho mesačného zárobku mohol dovoliť kúpiť len 0,48 m2 bytu alebo domu. Následne sa nehnuteľnosti stávali z roka na rok dostupnejšími a vlani si mohol kúpiť už 0,70 m2.
Analýza ukázala, že dostupnosť bývania je najvyššia v nitrianskom a trenčianskom regióne, kde si priemerne zarábajúci obyvateľ mohol zo svojho platu kúpiť 1,28, respektíve 1,24 m2 bytu alebo domu. Naopak, Bratislavčania si zo svojho zárobku môžu dovoliť kúpiť len 0,65 m2 nehnuteľnosti.
„Napriek najvyššej priemernej hrubej mzde je tak zaobstaranie si vlastného bývania pre obyvateľov Bratislavy a okolia veľmi ťažké, a to z dôvodu vysokých cien nehnuteľností. V ostatných našich regiónoch je síce dostupnosť bývania vyššia, problémom je ale vysoká nezamestnanosť, ktorá mnohým obyvateľom neumožňuje na vlastné bývanie ani len pomyslieť,“ zhodnotila Glasová.

Súvisiace články

Aktuálne správy