Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v decembri klesli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v decembri klesli prvýkrát za tri mesiace a viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom bol slabší domáci dopyt, ako aj spomaľovanie globálneho obchodu, o čom svedčí pomerne mierny rast zahraničných objednávok. Informovali o tom agentúry RTTNews a Bloomberg.
Z najnovších štatistík ministerstva hospodárstva v Berlíne vyplýva, že počet objednávok na nemecké produkty po očistení od sezónnych vplyvov a inflácie sa v decembri znížil o 0,7 % v porovnaní s novembrom, keď vzrástol o 1,5 %. Analytici pritom odhadovali, že dopyt po nových výrobkoch z Nemecka v poslednom mesiaci minulého roka klesne o 0,5 %.
Štatistiky odhalili tiež, že na domácom trhu sa nové objednávky na priemyselné výrobky v sledovanom mesiaci znížili o 2,5 %, zatiaľ čo dopyt po nemeckých výrobkoch v zahraničí vzrástol o 0,6 %. Z toho objednávky v eurozóne klesli o 6,9 %, ale na ostatných zahraničných trhoch stúpli o 5,5 %.
V medziročnom porovnaní klesol počet objednávok na nemecké výrobky vlani v decembri o 2,7 %.
Napriek poklesu domácich objednávok sú vyhliadky nemeckej ekonomiky naďalej dobré. Nezamestnanosť dosiahla v januári 6,2 % a je najnižšia od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Ceny energií ďalej klesajú, takže domácnosti majú viac peňazí na ďalšie nákupy. Spotrebiteľské výdavky spolu so stimulmi Európskej centrálnej banky by tak mali podporiť rast nemeckej ekonomiky. Firmy však znepokojuje spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík, ako je Čína, ktorá je ich významným obchodným partnerom.

Súvisiace články

Aktuálne správy