Keď vás peniaze šťastnejším neurobia: Milionár kradol autá, pomáhalo mu to proti depresiám a nespavosti

, The Times Foto: SITA

Je jedným z tých, komu sa podarilo dosiahnuť svoj finančný cieľ. Z nuly sa vypracoval na milionára a mohol sa oddávať mnohým životným radostiam. Mal však jednu netradičnú záľubu. Hrozne rád kradol autá, pretože vzrušenie z krádeže mu vraj pomáhalo liečiť depresie a nespavosť, napísal spravodajský server The Times.

Pred súdom, ktorý ho poslal na osem rokov za mreže za krádeže troch vozidiel značky Toyota Land Cruiser Prados, Čcheng Li vypovedal, že po krádeži prvého vozidla bol nesmierne nadšený. "Zlepšila sa mi chuť do jedla a tiež som začal lepšie spať," povedal súdu.

Svoj blahobyt si zabezpečil podnikaním v oblasti elektroniky a z promotérskej spoločnosti na usporadúvanie koncertov. Z pňazí, čo zarobil, si mohol dovoliť automobily kúpiť. Namiesto toho si ale užíval vzrušenie z prepracovaného zlodejského postupu.

Najprv na vyhliadnuté vozidlo umiestnil GPS sledovacie zariadenie, stopoval auto na svojom počítači a neskôr s k nemu vrátil s technologicky vyspelou pomôckou, ktorá mu dokázala skopírovať kľúč. Po prípravách trvajúcich viac ako desať dní si šiel po auto s falošným kľúčom aj dekodérom deaktivujícím poplašný systém. Rušičkou odblokoval, aby sa auto nedalo sledovať  a potom s ním pokojne odišiel. Doma všetky vozidlá rozobral, pretože si údajne chcel zostaviť vlastné, lepšie auto.

Čchengov príbeh finančného úspechu je jedným z miliónov podobných, ktoré sa za posledných niekoľko desaťročí výnimočného ekonomického rastu v Číne odohrali. Čcheng ale šťastie nemal. Obžalovaný tvrdil, že bol doma nespokojný, niekoľkokrát sa rozviedol a znovu oženil, a súd prosil o trest smrti, alebo aspoň o doživotie.

Súvisiace články

Aktuálne správy