Chceme garanciu, že nové návrhy nepoškodia Slovákov pracujúcich v Británii

Slovensko bude požadovať garancie, že nové návrhy týkajúce sa sociálnej pomoci ľuďom z ostatných krajín únie, ktorí pracujú vo Veľkej Británii, nepoškodia tam zamestnaných Slovákov.
„Oficiálne máme v krajine 60.000 Slovákov a nemohol som súhlasiť s tým, aby sa na nich vzťahovali nové podmienky, ktoré by výrazne obmedzili ich právo na rôzne sociálne príspevky,“ uviedol premiér Robert Fico pre TASR po bilaterálnom rokovaní s britským kolegom Davidom Cameronom v Londýne. Plánované stretnutie sa uskutočnilo počas medzinárodnej konferencie Podpora Sýrie a regiónu.
Obmedzenie takýchto benefitov označil Fico za diskriminačné, pretože, ako upozornil, každý má v Británii právo pracovať za rovnakých podmienok ako ktorýkoľvek jej občan. „Trváme na tom, aby tí, ktorí tam v súčasnosti pracujú, neboli postihnutí takýmito ustanoveniami. Dostali sme ubezpečenie, že to nebude mať retroaktívny účinok,“ priblížil.
Návrh predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý reagoval na reformné Cameronove požiadavky, považuje za dobré východisko, o ktorom je Slovensko pripravené hovoriť. Dokument podľa neho obsahuje veľa otázok, pričom dôležitý bude výklad jednotlivých ustanovení. „Treba mať garancie, že to nepoškodí našich občanov, takže spokojní budeme až vtedy, keď to budeme vidieť na papieri,“ podčiarkol Fico s tým, že sa dá o takýchto zmenách pravidiel hovoriť do budúcnosti, ale nie ich meniť v polčase.
Naopak, Slovensko nemá žiadny problém, pokiaľ ide o vzťah medzi členskými a nečlenskými krajinami eurozóny. „Ale prvýkrát sa pripúšťa dvojrýchlostná Európska únia. Teda, že časť krajín sa bude integrovať rýchlejšie ako tie, ktoré nie sú v eurozóne,“ vysvetlil premiér.
Zhoda panuje aj pri zvýšení konkurencieschopnosti EÚ. Fico sa vyslovil za odstránenie administratívnych prekážok, ktoré bránia v Európe biznisu. SR nie je ani proti mechanizmu tzv. červenej karty, v rámci ktorého by 55 percent z národných parlamentov 28-člennej únie mohlo vzájomnou dohodou zablokovať navrhované právne predpisy z dielne Európskej komisie. Posilnenie právomocí národných parlamentov požaduje Británia.
Cameron predložil štyri okruhy požiadaviek pre zotrvanie jeho krajiny v Európskej únii. Tusk v utorok (2.2.) reagoval návrhom, ktorý by mal byť schválený na februárovom summite EÚ. V prípade, ak sa lídri zhodnú na pre Britániu priaznivých ústupkoch, referendum o zotrvaní krajiny v únii by sa konalo v priebehu niekoľkých mesiacov.
„Keby Británia vystúpila z Európskej únie, bola by to veľká škoda pre obe strany, preto vítam, že Donald Tusk predložil kompromisný návrh,“ poznamenal Fico.

Súvisiace články

Aktuálne správy