Úrokové sadzby v Česku zostávajú na rekordnom minime

Česká národná banka (ČNB) nezamenila úrokové sadzby 25-krát po sebe. Potvrdila tiež odhodlanosť chrániť strop na posilňovanie domácej meny. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Banková rada ČNB ponechala dvojtýždňovú repo sadzbu na rekordnom minime 0,05 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Diskontná sadzba zostala na úrovni 0,05 % a lombardná sadzba na úrovni 0,25 %.
Banka zopakovala, že bude pokračovať v režime devízových intervencií, ktorého cieľom je udržať kurz koruny v blízkosti 27 CZK/EUR. Dodala, že záväzok týkajúci sa devízových intervencií je jednostranný, to znamená, že banka intervenuje len v prípade prílišného posilnenia, nie oslabenia.
ČNB začala intervenovať na devízovom trhu v novembri 2013. Vlani v septembri uviedla, že tento nástroj bude zrejme využívať až do konca roka 2016.
Tempo rastu spotrebiteľských cien zostáva už vyše dva roky pod 2-% inflačným cieľom banky. V decembri 2015 dosiahla medziročná miera inflácie len 0,1 % rovnako ako v novembri. Priemerná miera inflácie vlani predstavovala 9,3 %, čo bolo najmenej od roku 2003.

Súvisiace články

Aktuálne správy