Ďalší pokus o privatizáciu: Rusko chce kvôli chradnúcej ekonomike predať Aeroflot, železnice aj Rosneft

, bloomberg;BBC Foto: TASR;SITA

Ruský prezident Vladimír Putin uvažuje o privatizácii významných štátnych firiem. Zahraničným kapitálom chce pomôcť ekonomike, ktorá padla na kolená po prepade cien ropy a západných sankciách uvalených kvôli anexii Krymu.

Na zozname štátnych firiem určených na privatizáciu sú aerolinky Aeroflot, Ruská železnica, štátna banka VTB, ropné spoločnosti Rosnefť a Bašněfť, diamantová firma Alrosa a spoločnosť na stavbu lodí Sovkomflot.

Záujem o podniky by podľa agentúry Bloomberg mohli mať ázijské firmy. Moskva chce privatizáciu údajne uskutočniť v druhej polovici tohto roka.

"Rusko bolo a aj naďalej zostáva otvorené zahraničným investíciám. Má tiež záujem na tom, aby prilákalo nových zahraničných partnerov," povedal v utorok Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Šéfovia siedmich spomínaných štátnych podnikov už boli pozvaní do Kremľa, aby plány na privatizáciu prerokovali. Podľa Peskova ale ešte nie je počet podnikov pripravených na privatizáciu finálny.

Putin uviedol, že sa podniky rozhodne nebudú predávať pod cenu. Štát tiež podľa neho nesmie ani po privatizácii stratiť nad strategickými podnikmi kontrolu, preto sa do nej budú môcť prihlásiť iba spoločnosti registrované v Rusku.

Podľa odborníkov ruská vláda o privatizácii hovorí už niekoľko rokov, zatiaľ ju však nikdy neuskutočnila. "Uverím tomu, až to uvidím," hovorí Pavel Laberko manažér londýnskej pobočky Union Bank Privée.

Rusko ale nemá s privatizáciami príliš dobrú skúsenosť. V deväťdesiatych rokoch minulého storočia skončila veľká časť štátneho majetku krajiny v rukách niekoľkých jedincov, z ktorých vznikla nesmierne bohatá vrstva oligarchov. "Z hľadiska štátnych príjmov nie je pre privatizáciu najvhodnejšia chvíľa," cituje BBC Nataliu V. Akindinovú z Vyššej školy ekonomickej v Moskve. "Všetky ceny sú totiž na minime. Znovu tak hrozí, že to bude zase privatizácia pre niekoľko ľudí," dodáva Akindinová.

Prudký pokles cien ropy, ktorej cena sa pohybuje okolo 30 dolárov za barel, spôsobil ruskému štátnemu rozpočtu veľký príjmový deficit. Rusku tak hrozí ďalší rok v recesii. Príjmy z ropy a zemného plynu plnili až do roku 2014 z polovice štátnu kasu, drastické zníženie cien surovín však tento tok peňazí výrazne utlmilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy