BoE podľa očakávania kľúčový úrok nezmenila

Britská centrálna banka dnes podľa očakávania úrokové sadzby nezmenila a ponechala ich na historickom minime, na ktorom ich drží od marca 2009. Dôvodom je spomaľovanie globálnej ekonomiky a výkyvy na trhoch, ktoré vyvolávajú neistotu v súvislosti s vyhliadkami britskej ekonomiky. Informovala o tom agentúra AP.
Menový výbor Bank of England (BoE) jednohlasne rozhodol, že kľúčový úrok zostáva na rekordnom minime 0,5 %. Investori predpovedajú, že banka vzhľadom na vývoj vo svete úroky tak skoro nezvýši. Niektorí sa dokonca domnievajú, že by ich mohla ešte znížiť.
Medziročná miera inflácie v Británii sa totiž pohybuje tesne nad nulou, na úrovni 0,2 %, čo je hlboko pod 2-% cieľovou hranicou BoE. Neexistuje tak tlak na zvýšenie sadzieb.
BoE dnes zhoršila prognózu pre ekonomiku, ktorú aktualizuje každý kvartál. Banka znížila odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 2,2 % z 2,5 %, ktoré očakávala vlani v novembri. A v nasledujúcom roku 2017 predpovedá rast hospodárstva o 2,4 % (predtým 2,7 %) a v roku 2018 o 2,5 %, namiesto o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy