Ekonomika eurozóny bude rásť miernym tempom

Ekonomika eurozóny v tomto roku posilní o 1,7 % a v roku 2017 sa tempo rastu zrýchli na 1,9 %.

Hospodársky rast eurozóny sa v tomto roku mierne zrýchli, ale pre zvýšené globálne riziká bude jeho tempo pomalšie, než sa pôvodne očakávalo. Ekonomika 19-členného bloku v tomto roku posilní o 1,7 % oproti vlaňajšiemu rastu o 1,6 %. Tempo rastu sa v roku 2017 opäť zrýchli a hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa zväčší o 1,9 %. Vyplýva to zo zimnej hospodárskej prognózy Európskej komisie (EK), ktorú zverejnila vo štvrtok. V porovnaní s jesennou prognózou EK ide o zhoršenie tohtoročnej predikcie o 0,1 percentuálneho bodu, pričom budúcoročný odhad sa nezmenil.

Domáca spotreba ostane hlavnou hnacou silou rastu HDP, pričom najväčšími rizikami pre ekonomiku eurozóny budú vonkajšie faktory. „Mierny rast v Európe čelí zintenzívňujúcim sa problémom, od pomalšieho rastu na rozvíjajúcich sa trhoch ako napríklad v Číne, až po slabý globálny obchod a geopolitické napätie v susedných regiónoch Európy,“ vyhlásil eurokomisár pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Faktory podporujúce rast ako nízke ceny ropy, priaznivé podmienky financovania a nízky výmenný kurz eura pretrvajú dlhšie, než sa očakávalo a vykompenzujú negatívne dôsledky zmien v Číne a možného zvýšenia úrokových sadzieb v USA.

V roku 2016 podľa zimnej prognózy EK posilní ekonomika v každom členskom štáte eurozóny, okrem Grécka, kde sa zmenší o 0,7 %. Komisia však v predchádzajúcej prognóze odhadovala tohtoročný pokles gréckej ekonomiky o 1,3 %. V budúcom roku už by mal HDP Grécka vzrásť, a to o 2,7 %. Nemecká ekonomika v tomto aj v nasledujúcom roku posilní o 1,8 %. Oproti jesennej predikcii ide o zhoršenie odhadu o 0,1 percentuálneho bodu.

V dôsledku nízkych cien ropy sa budú spotrebiteľské ceny naďalej znižovať a inflácia v eurozóne bude v tomto roku na úrovni len 0,5 %. Miera inflácie má postupne rásť a v roku 2017 dosiahne podľa EK úroveň 1,5 %. Pod rast cien sa podpíšu vyššie mzdy a domáci dopyt. Nezamestnanosť v eurozóne bude klesať, avšak pomalším tempom ako v minulosti. Podľa zimnej prognózy miera nezamestnanosti v eurozóne klesne tesne nad 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy