Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku podľa EK dosiahnuť 3,2 %

Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku dosiahnuť úroveň 3,2 % a v budúcom roku 3,4 %. Dôjsť by malo aj k znižovaniu dlhu. Verejný dlh na Slovensku by mal mierne klesať na 51,9 % v roku 2016 a 51,2 % v 2017. Vyplýva to z aktuálnej hospodárskej prognózy Európskej komisie (EK), ktorú dnes zverejnila.
„Ekonomické oživenie v eurozóne a Európskej únii by malo pokračovať miernym tempom už štvrtý rok, pričom hlavným ťahúňom rastu je domáca spotreba. Nízke ceny ropy, priaznivé podmienky financovania či nízky kurz eura naďalej podporujú hospodársky rast a ich vplyv sa zdá byť dlhodobejší v porovnaní s minulou prognózou,“ uviedla EK v prognóze s tým, že pre Slovensko očakáva solídny hospodársky rast.
Pozitívne by sa mala vyvíjať aj situácia na trhu práce. Miera nezamestnanosti by mala na Slovensku v roku 2016 klesnúť na 10,3 % a v budúcom roku by sa mala znížiť na 9,3 %.
Komisia zároveň očakáva, že inflácia na Slovensku v roku 2016 bude na úrovni 0,3 % a v budúcom roku bude predstavovať 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy