Zisk holandskej banky ING v štvrtom kvartáli stúpol

Banka za október až december vykázala základný čistý zisk 822 mil. eur, v rovnakom období pred rokom bo vo výške 548 mil. eur

Najväčšia holandská banka ING za štvrtý kvartál vykázala lepší zisk, ako sa očakávalo. Základný čistý zisk banky za október až december stúpol na 822 mil. eur z úrovne 548 mil. eur v rovnakom období predošlého roka. Zároveň je vyšší v porovnaní s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že bude v sume 765 mil. eur.

Objem úverov poskytnutých klientom v štvrtom kvartáli vzrástol o 3,7 mld. eur a čistá úroková marža sa mierne zlepšila, a to na úroveň 1,47 %. Rezervy na straty z úverov klesli na 302 mil. eur z úrovne 400 mil. eur v štvrtom kvartáli predchádzajúceho roka. Objem klasifikovaných úverov sa znížil na 15 mld. eur z úrovne 15,6 mld. eur, na ktorej bol v závere septembra 2015. Rezervy banky na straty z úverov za celý minulý rok boli v sume 1,35 mld. eur, čiže sa znížili oproti úrovni 1,59 mld. eur v roku 2014.

Banka sa zároveň snaží upokojiť obavy z rizík, ktoré pre ňu predstavujú úvery poskytnuté ropným firmám. Riaditeľ pre manažment rizík Wilfried Nagel novinárom povedal, že úvery, ktoré ING poskytla ropným spoločnostiam, sú v sume 4,8 mld. eur, pričom celkový objem jej úverov klientom je 533 mld. eur. Uviedol, že rezervy na zlé úvery sa v tomto roku zvýšia, ak ceny ropy zostanú na úrovni zhruba 30 USD za barel. Dodal však, že iným úverom nízke ceny ropy prospejú, keďže napríklad zvýšia schopnosť firiem a spotrebiteľov splácať pôžičky. Hodnota akcií ING vo štvrtok do 8:10 GMT stúpla o 6,4 % na sumu 10,29 eura za kus.

ING Bank N.V. pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojej pobočky. Bola prvou zahraničnou bankou, ktorá v roku 1991 vstúpila na slovenský trh.

(1 EUR = 1,0933 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy