Porovnanie indexov: Šperky dlhodobo prekonávajú infláciu, aj výkonnosť domácich akcií

, Next Finance Foto: ALO

Analytická spoločnosť Next Finance predstavila nový ekonomický index, ktorý sleduje výhodnosť investičného diamantového šperku. ALO index, ako jediný nástroj v strednej a východnej Európe, bude kvartálne analyzovať hodnotu investičných diamantových klenotov s diamantmi a zlatom.

Index modelového šperku, tzv. ALO index, posudzuje výhodnosť investície do diamantových šperkov. Index je zložený z výkonnosti menších diamantov (0,5 – 0,69 karátov), väčších diamantov (3 – 3,99 karátov), veľkých diamantov (5 – 5,99 karátov) a zlata, pričom sa počíta ako priemer z dvoch čiastkových indexov. Prvý ukazuje, o koľko percent prekonáva dlhodobé zhodnotenie modelového šperku rast cenovej hladiny a druhý ukazuje rozdiel medzi výkonnosťou investície do modelového šperku a výkonnosťou domáceho indexu SAX, teda o koľko je investícia do diamantov a zlata výnosnejšia oproti investícii do domácich akcií.

Dlhodobý rast hodnoty diamantov sa prirodzene odráža aj na hodnote diamantových šperkov. Ak si zoberieme modelový investičný šperk zložený z výkonnosti menších, väčších, veľkých diamantov a zlata, zistíme, že jeho hodnota dlhodobo prekonáva infláciu. Kým spotrebiteľské ceny narástli od roku 2006 o 24 %, hodnota modelového šperku (diamanty + zlato) vzrástla až o 91, 5%. „Miera inflácie je nízka, ale to by sa malo v nasledujúcich rokoch zmeniť,“ vysvetľuje Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., makroekonóm a odborník na finančné trhy zo spoločnosti Next Finance, ktorá ALO index spracúva. „Rastúci objem lacných peňazí v dôsledku politiky Európskej centrálnej banky má totiž silný inflačný efekt,“ uzatvára Vladimír Pikora.

Kúpa diamantových šperkov je bežne vnímaná ako alternatíva voči investíciám do akcií. Porovnanie vývoja akcií a cien diamantov hovorí z dlhodobého hľadiska v prospech drahých kameňov. Výkyvy cien diamantov sú totiž z dlhodobého hľadiska menšie v porovnaní s domácim akciovým trhom meraným indexom SAX, pražským akciovým trhom meraným indexom PX, ako aj globálnym akciovým trhom meraným indexom S&P 500.

Z tohto pohľadu by priniesla investícia do modelového diamantového šperku za obdobie 2006 – 2015 zhodnotenie 91, 5%, kým akciový index SAX stratil za rovnaké obdobie takmer 28,2 %  a pražský akciový index PX až 29,8 %. „Od českých ani slovenských akcií sa nedá očakávať výrazný rast, objasňuje Vladimír Pikora. „Keď prestanú z centrálnych bánk prúdiť na trh lacné peniaze, časť trhu spanikári a akcioví investori začnú uzatvárať svoje pozície,“ dodáva Vladimír Pikora.

Hlavný index modelového šperku dosiahol koncom roku 2015 hodnotu 92,85 bodu na Slovensku a 95,9 bodu v Českej republike, pričom ako nulová hodnota indexu bol stanovený stav z obdobia pred ekonomickou krízou (konkrétne 1.12.2006). Za obdobie od konca roka 2006 do konca roka 2015 vzrástla hodnota modelového šperku o 92,85 % na Slovensku a o 95,9 % v Českej republike. Tieto čísla potvrdzujú, že investície do diamantov sa domácim investorom z dlhodobého hľadiska oplatia. Či už ako ochrana pred infláciou, alebo kvôli vyššiemu zisku než na bratislavskej či pražskej burze, keďže od slovenských a ani českých akcií analytici neočakávajú žiadny výrazný nárast. Navyše okrem nerastných surovín tvorí hodnotu šperku aj jeho dizajn a precíznosť spracovania materiálov, ktoré mu dávajú jedinečnosť a môžu zvýšiť aj jeho cenu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy