Európa pomôže Čínskemu drakovi vytrhnúť tŕň z päty: Vďaka Švajčiarom sa zníži závislosť na dovoze potravín

, FT;iHNed;Neue Zürcher Zeitung;Reuters Foto: SITA

Štátny koncern ChemChina ponúka za švajčiarskeho výrobcu pesticídov a osív Syngenta rekordných 43 miliárd dolárov, ide tak o najväčšiu čínsku akvizíciu v zahraničí. Kým najľudnatejšia krajina sveta si od tohto kroku sľubuje modernizáciu svojho poľnohospodárstva, Švajčiari by mohli získať "privilegovaný" prístup na obrovský čínsky trh. To, čo sa ešte pred niekoľkými rokmi javilo ako ťažká exotika, sa stalo bežnou realitou.

Štátnici v Číne usilujúci o vyššiu mieru potravinovej sebestačnosti, získajú prístup k špičkovej technológii nielen pre výrobu chemických prípravkov na ochranu rastlín, ale aj pre šľachtenie osiva a sadiva. Čína sa zvýši podiel na globálnom trhu s agrochemikálií a bude môcť využívať rozsiahlu distribučnú sieť švajčiarskej firmy. ChemChina za každú akciu Syngenty ponúkla v prepočte 465 dolárov a zaviazala sa, že švajčiarsky koncern bude mať "privilegovaný" prístup na rozsiahly čínsky trh.

Pre Čínu, kde rýchlo stúpa podiel mestského obyvateľstva a rastie spotreba mäsa i ďalších potravín, predstavuje modernizácia poľnohospodárstva zásadnú úlohu. "Asi desatina poľnohospodárskej pôdy sa v Číne obrába efektívne. Dohoda so Švajčiarmi nie je bežné prevzatie. Vyjadruje snahu čínskej vlády riešiť reálny problém – znížiť závislosť na dovoze potravín," vyjadril sa pre agentúru Reuters zdroj oboznámený s ohlásenou transakciou.

Zatiaľ ale kontrakt nie je spečatený. "Stále máme možnosť posúdiť niekoľko ďalších ponúk na prevzatie," oznamuje John Ramsay, generálny riaditeľ Syngenty. Ale ChemChina je favorit. Tým skôr, že sa zaviazala zaplatiť tri miliardy dolárov v prípade, že nebude schopná vyhovieť požiadavkám partnera. "Naša diskusia bola priateľská, ústretová a konštruktívna," pochvaľuje si šéf spoločnosti ChemChina Žen Ťien-sin. Číňania súhlasia s tým, aby Syngenta mala naďalej sídlo v Bazileji. Jej štruktúru ani topmanažment v najbližších rokoch meniť nemienia. Tým pádom sa ani 28 tisíc zamestnancov koncernu, ktorý dosahuje ročný obrat okolo  13,5 miliardy dolárov, o svoje miesta strachovať nemusia. Aspoň počas najbližších rokov.

Vysmiaty Ren Jianxin z ChemChina
Transakcia však má aj svoje zápory. Syngenta bude pod kontrolou štátneho podniku, ktorý z Pekingu dirigujú komunistickí funkcionári. Z toho vyplýva riziko, že verejnosť už nebude o jeho hospodárení informovaná tak podrobne ako doteraz. Inak povedané, podnik môže zmiznúť z investorského radaru. Čínsky experti z poradenskej firmy EY ale tvrdia, že takéto obavy sú zbytočné. "Áno, politika Číny je komunistická, avšak jej obchodné praktiky kapitalistické," tvrdia vo vyjadrení pre Neue Zürcher Zeitung.

Číňania majú s Európou veľké plány. Dokazuje to aj posledná štúdia spoločnosti EY, podľa ktorej čínski investori vlani v Európe uzatvorili 179 dohôd o prevzatí alebo kapitálovej účasti, to je o 10 percent viac ako v roku 2014. Najviac čínskeho kapitálu teraz priteká do Nemecka a Veľkej Británie. Asi najlepším "úlovkom" firmy ChemChina v Európe bol doteraz taliansky výrobca pneumatík Pirelli. Nedávno kúpila aj  12 percentný podiel ženevského obchodníka s komoditami Mercurio alebo v rámci konzorcia nemeckú strojársku firmu Krauss-Maffei.

Do celého procesu vstupujú aj USA. ChemChina plánuje dobrovoľne predložiť dohodu pred Výbor pre zahraničné investície USA (CFIUS), aby sa predišlo nečakaným problémom. Problémy, ktoré by mohli byť skúmané súvisia s bezpečnosťou potravín a použitých technológií. Ale právnici špecializujúci sa na prípady CFIUS sa vyjadrili, že ChemChina a Syngenta sa nemajú čoho obávať. Hoci CFIUS má právomoc preskúmať a zablokovať akúkoľvek transakciu, ktorá sa môže týkať národnej bezpečnosti USA, Michel Demar, predseda Syngenty, povedal, že je "presvedčený, že problém s bezpečnosťou nebude".

Peking neumožňuje pestovanie geneticky modifikovaných plodín, ale uvažuje o zmiernenie zákazu. Transakcia so Syngentou by mohla pomôcť zvýšiť výnosy z geneticky modifikovanej kukurice v krajine, kde žije 20 percent svetovej populácie, ale má menej ako 10 percent ornej pôdy planéty.

Brian Babin, republikánsky kongresman, ktorého obvod zahŕňa závod Syngenta v Houstone, ktorá vyrába prísady a fungicídy, načrtol možné prekážky dopredu. "Myslím, že je dôležité, aby každý nákup zo strany Číny každej spoločnosti, ktorá pôsobí v Spojených štátoch by mal byť plne preskúmaný CFIUSom," povedal. "Nemali by existovať absolútne žiadne výnimky." Dohoda tak bude pravdepodobne čeliť významnej kontrole.

Budúcnosť Syngenty bola neistá, a to aj napriek vlaňajšej nevyžiadanej ponuke na prevzatie firmou Monsanto, čo jej americký rival, z ktorej ale nakoniec nič nebolo. Spoločnosť trpela hlavne kvôli nízkym cenám obilia a globálnym menovým otrasom, ktoré spôsobili väčší pokles príjmov, než sa očakávalo. V roku 2015 to bolo až o  17 percent na 1.34 miliardy dolárov.

Kým čínske prevzatie bude vytvárať politické vlnobitie vo Švajčiarsku aj v celej Európe, šéfovia Syngenty sa obávali, že akvizícia spoločnosťou Monsanto by viedla k oveľa väčšiemu rozruchu vo firme.

Súvisiace články

Aktuálne správy