Nemci transformujú realitný trh: Rastie dopyt po novom druhu bývania

, quartz Foto: TASR

Nemecká populácia je najstaršia v Európe, po Japonsku druhá na svete. Dnešní seniori ale žijú úplne odlišné životy ako predchádzajúce generácie. Pravdepodobne strávia dlhší čas svojho života na dôchodku a pritom na vlastnú päsť. Nemeckí seniori hľadajú kreatívne, nové spôsoby, ako sa vyhnúť samote, ale zároveň sa vyhnúť umiestneniu v bezútešnom domove dôchodcov.

Pred takmer 20 rokmi sa Dorothea Hoffmeisterová so svojimi priateľmi rozprávala o tom, ako by chcela žiť na dôchodku. Mala vtedy okolo 50 rokov, nebola vydatá a nemala deti. Žila v Norimbergu v južnom Nemecku a cítila, že jej možnosti boli obmedzené. Nechcela sa zmieriť s myšlienkou, že bude  bývať  sama a tradičné spoločenstvá seniorov sa jej jednoducho nepáčili. Chcela byť nezávislá, ale nie osamelá. Jej priatelia, ktorí buď  ovdovelí alebo sa rozviedli jej plánom súhlasne prikyvovali.

A tak sa skupina rozhodla vytvoriť komunitu. Chceli žiť vo vlastných bytoch, ale ľahko sa stretávatť niekde na blízku. Trvalo im to pol roka, kým našli cenovo dostupný bytový dom v centre mesta, ktorý by vyhovoval ich projektu, ktorý nazvali OLGA "Oldies Leben gemeinsam Aktiv" alebo "Aktívne spolužitie seniorov."

Pre Hoffmeisterovú znamenal život s priateľmi namiesto rodiny ideálny spôsob, ako stráviť jeseň života. "Nikto v podstate nezostane sám, stále je tu niekto, na koho sa môžete spoľahnúť, ak je človek chorý, alebo keď chce ísť s niekým do kina alebo si zacvičiť," povedala Hoffmeisterá, ktorá už má 69 rokov pre portál quartz. Dokonca aj ženy v skupine, ktoré majú deti a vnúčatá, uprednostňujú žiť svojím vlastným tempom.

Viac ako polovica Nemcov vo veku medzi 65 a 85, ktorých oslovil berlínsky bytový podnikm sa ohradili voči zonačeniu  „starí ľudia“, až 83 % z nich chce zostať fit a nechce sa v budúcnosti spoliehať na iných. Zároveň prieskum ukázal, že rastie počet seniorov rozvedených, ovdovelých, alebo tých, čo nikdy nevstúpili do manželského zväzku. Asi 41 % berlínskych seniorov žije samostatne, v porovnaní s 35 % v iných vekových skupinách.

Takéto oživenie dopytu predstavuje úplne nový typ záujmu. Hľadajú sa byty, ktoré sú cenovo dostupné a prístupné, ale v aktívnych obciach, kde sa obyvatelia môžu ľahko dostať k svojmu susedovi. Stavitelia a urbanisti sa tohto trendu chytili.

Vlani nemecké ministerstvo rodiny odštartovalo program s názvom "gemeinschaftlich wohnen, selbstbestimmt leben" alebo "komunálne bývanie, nezávislý život", ktorý poskytuje finančnú podporu pre 29 modelov projektov komunitného života po celej krajine. Ministerstvo si uvedomilo, že súčasné bývanie nespĺňa požiadavky nemeckých seniorov, napísal vo vyjadrení hovorca ministerstva. Byty musia byť prístupné pre starších obyvateľov, ktorí nemusia byť tak mobilný a navrhnuté tak, aby sa zabránilo "sociálnej izolácii."

V súčasnosti žije v takejto komunite len okolo 4 % nemeckých seniorov, ale to sa má zmeniť hneď ako sa do života uvedú ďalšie projekty ako je OLGA. Bytový podnik plánuje sprevádzkovať a upraviť niekoľko starších bytových objektov v Berlíne, vrátane bytového domu s 22 bytmi a najnovšími technológiami. V objekte sa napríklad inštaluje digitálna tabuľa, kde si obyvatelia môžu vymieňať informácie medzi sebou a monitorovať spotrebu energie v reálnom čase. Iný projekt, blízko holandskej a belgickej hranice, plánuje vďaka súkromným investorom pretvoriť bývalé nákupné centrum na high-end budovu pre seniorov, počíta s piatimi apartmánmi, každý s vlastným nádvorím a spoločným priestorom.

Ešte pred tým, než jej babička zomrela, Jacqueline Larssonová si spomína, ako sa snažila, aby jej pomohla nájsť domov dôchodcov v Berlíne. "Kvalita priestoru nebola nikdy veľmi dobrá," spomína si architektka. "Farby boli vždy tmavé a cirkulácia vzduchu otrasná. Keď som to videla, pomyslela som si že ja asi nechcem byť nikdy stará."

Dnes má firmu, larssonarchitekten, a venuje sa projektovaniu domovov dôchodcov . Pilotný projekt sa zameriava na prestavbu 100-ročného domu vo verejnom vlastníctve. Projekt si kladie za cieľ vytvoriť typ bývania, ktorý vychádza v ústrety potrebám moderných nemeckých seniorov. Väčšina zo 150 bytov sú malé, majú asi 29 metrov štvorcových, vďaka čomu sa nájomné drží na hladine okolo 420 eur mesačne. Sú prispôsobené potrebám seniorov, ako sú bezbariérové sprchy s vodeodolným  sedadlom. Predchádzajúci komunitný priestor, ktorý sa nachádzal na najvyššom poschodí, je pre seniorov príliš nedostupný, museli ho premeniť na drahšie apartmány s vlastnou terasou na streche.

Larssonová sa zameriava na vytváranie ľahko prístupných spoločných priestorov, kde by obyvatelia nedbalo do seba narážali. Otvorené priestory, dvojpodlažná vstupná hala, útulnejšie postranné miestnosti, zadná veranda s výhľadom do záhrady a jedálne. Každé zo siedmich poschodí má spoločnú obývaciu izbu s policami, veľkými oknami a množstvom svietidiel. Na recepcii sa budú organizovať aktivity, do ktorých sa obyvatelia môžu zapojiť počas nasledujúceho mesiaca. "Neustále dostávam otázky zo všetkých kútov Berlína, pýtajú sa na podrobnosti ohľadom projektu," hovorí Gabriela Mittagová, hovorkyňa firmy, ktorá prevádzkuje 28 ďalších domov v Berlíne. "Berlín je mesto nezadaných, a to platí aj pre starších ľudí," dodáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy