Zisk amerického farmaceutického koncernu Merck vo 4. kvartáli klesol o 87 %

Americký farmaceutický koncern Merck & Co. zaznamenal v poslednom kvartáli vlaňajška 87-% prepad zisku.

Americký farmaceutický koncern Merck & Co. zaznamenal v poslednom kvartáli vlaňajška 87-% prepad zisku. Hlavným dôvodom bol vysoký príjem z predaja divízie voľnopredajných produktov v rovnakom období rok predtým. Zisk prekonal očakávania Wall Street, tržby však za nimi zaostali. Informovala o tom agentúra AP.
Silný dolár a nárast konkurencie pre staršie lieky znížili odbyt niektorých predajných hitov koncernu. To sčasti vykompenzoval nárast dopytu po najnovších liekoch a vakcínach. Celkové tržby však klesli o 3 %.
Čistý zisk za tri mesiace od októbra do konca decembra 2015 dosiahol 976 miliónov USD (892,71 milióna eur) alebo 35 centov na akciu. V rovnakom období 2014 čistý zisk predstavoval 7,32 miliardy USD alebo 2,54 USD na akciu. Ten však podporil príjem z predaja divízie voľnopredajných produktov nemeckému koncernu Bayer vo výške 10,6 miliardy USD.
Zisk upravený o jednorazové položky v poslednom štvrťroku vlaňajška dosiahol 2,61 miliardy USD alebo 93 centov na akciu, pričom analytici v priemere počítali so ziskom 92 centov na akciu.
Tržby klesli na 10,2 miliardy USD z 10,5 miliardy USD v poslednom štvrťroku 2014. Analytici očakávali zníženie len na 10,45 miliardy USD. Podľa Mercku silný dolár znížil hodnotu tržieb o 7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy