Komoditný prepad sa lítia netýka, jeho cena rýchlo rastie

, E15 Foto: SITA

Lítium ako jedna z mála komodít rýchlo zdražuje. Cena kovu výrazne rastie už niekoľko mesiacov v rade. Dôvodom je pravdepodobne zvýšený dopyt po batériách a efektívnejšom skladovaní energie.

S lítiom sa obchoduje predovšetkým vo forme uhličitanu alebo hydroxidu, pričom hlad je po oboch variantoch. Uhličitan lítny sa v januári predával za cenu 10 tisíc dolárov za tonu, cena hydroxidu lítneho sa v tom istom období pohybovala okolo 14 tisíc dolárov za tonu. Obe komodity zaznamenali významný cenový nárast koncom roka 2015. Napríklad ešte na začiatku decembra 2015 sa uhličitan lítny predával za cenu siedmich tisíc dolárov za tonu.

"Myslím, že dochádza k zmene uvažovania o energii," tvrdí Adrian Griffin, šéf austrálskej  firmy Lithium Australia s tým, že svet hľadá čo najefektívnejšie možnosti pre uchovanie energie. "Lítium nám poskytuje najlepší spôsob, ako energiu skladovať," dodáva Griffin.

 

Lítium, ako základný stavebný prvkom všetkých batérií, poháňa telefóny, notebooky, ale aj elektromobily. Záujem o kov tak prejavujú predovšetkým výrobcovia spotrebnej elektroniky. Najväčší objem lítia spracúvajú juhokórejské firmy Samsung a LG, japonské spoločnosti Panasonic a Sony a hongkonská ATL.

Dopyt tiež zvyšuje automobilový priemysel, tvrdí The Economist. Svoju úlohu hrá napríklad trh s elektromobilmi v Číne, hoci 171 tisíc predaných vozidiel predstavuje stále menej ako jedno percento čínskeho trhu. Kľúčové môže tiež byť rozhodnutie Toyoty inštalovať do svojich hybridov lítium-iónové batérie. Ďalším veľkým zdrojom dopytu môže byť snaha o efektívnejšie skladovanie elektriny. Automobilka Tesla začne budúci mesiac distribuovať svoje akumulátory Powerwall do domácností. Taliansky Enel plánuje podobné zariadenie ponúknuť v Južnej Afrike, kde sa stretávajú s častými výpadkami elektriny.

Súvisiace články

Aktuálne správy