Maloobchodné tržby v eurozóne v decembri vzrástli o 0,3 %

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) na konci vlaňajška vzrástli. Motorom boli zvýšené výdavky na jedlo a nápoje počas dovolenkovej sezóny. Informovali o tom agentúry APA a európsky štatistický úrad Eurostat.
Maloobchodné tržby v decembri 2015 v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom v eurozóne na sezónne upravenej báze stúpli o 0,3 % a v EÚ o 0,1 %, odhaduje Eurostat. Pre porovnanie, v novembri tržby v eurozóne stagnovali a v celej únii vzrástli o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v decembri v eurozóne zvýšili o 1,4 % a v EÚ p 2 %.
Za celý rok 2015 maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli o 2,4 % a v EÚ p 3 %.
Za medzimesačným nárastom tržieb v eurozóne bolo v decembri 0,6-% zvýšenie tržieb z predaja potravín, nápojov a tabaku a 0,2-% zvýšenie tržieb z predaja nepotravinových produktov. Tržby z predaja motorových palív klesli o 0,1 %.
Spomedzi krajín únie tržby v decembri najviac medzimesačne stúpli v Estónsku (+2,1 %), Francúzsku (+1,3 %) a Luxembursku (+1,1 %). Najprudšie sa naopak znížili v Portugalsku (-1,8 %), Švédsku (-1,7 %) a Dánsku (-1,4 %).
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby najprudšie vzrástli v Rumunsku (+14,3 %), Írsku (+6,1 %) a Estónsku (+5,8 %). Naopak, najviac klesli v Portugalsku (-1,3 %), Belgicku (-1,2 %) a Dánsku (-0,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy