AIDS ako generátor zisku vo farmabiznise: Nehorázne zdraželi životne dôležité lieky

, ČTK Foto: SITA

Americkým Kongresom rezonuje správa o tom, že dve farmaceutické firmy astronomicky zdražovali lieky na srdcové choroby a AIDS. Bez ohľadu na možnosti pacientov vraj zdraželi životne dôležité lieky až o päť tisíc percent.

Pod silný verejný tlak kritiky sa kvôli tomu do nepríjemností dostali americká spoločnosť Turing Pharmaceuticals a kanadská firma Valeant Pharmaceuticals. Podľa dokumentov zverejnených v utorok americkými kongresmanmi nakupovali lieky na srdcové choroby alebo na ťažkosti spojené s AIDS, pretože v nich videli potenciál veľkého rastu cien a ziskov. Prípadom sa zaoberajú americké úrady.

Dokumenty zverejnila skupina demokratických členov Snemovne reprezentantov, ktorej výbor v súčasnosti prešetruje kontroverznú cenovú politiku oboch spoločností.

J. Michael Pearson, šéf Valeant Pharmaceuticals vysvetľuje
Turing zvýšil cenu jedného z liekov, ktoré s týmto cieľom kúpil, o päť tisíc percent, čím niektorí pacienti boli nútení nad poistením hradenú čiastku doplácať až 16 tisíc dolárov. Valeant zase podľa jedného z interných dokumentov firmy kúpil dva lieky na srdcové choroby kvôli ich "podstatným možnostiam cenového rastu". Čoskoro po kúpe vyletela cena lieku Isuprel o 525 percent a Nitropress zdražel o 212 percent. Kanadská firma podľa dokumentov vlani a predvlani zdvihla ceny celkovo dvadsiatich medikamentov o viac ako 200 percent.

Bývalý šéf firmy Turing Martin Shkreli zase v jednom z e-mailov členom správnej rady písal, že je potrebné čo najviac zdražieť liek Daraprim používaný na infekčnú toxoplazmózu postihujúcu pacientov s vírusom HIV. "Veľmi dobre. Ako obvykle, dobrá práca. Bude z toho miliarda dolárov," písal v máji Shkreli, ktorý bol v decembri v inom prípade zatknutý za údajný finančné podvod. Licenciu na šesťdesiat rokov vyrábaný Daraprim kúpil Turing v auguste za 55 miliónov dolárov a okamžite zvýšil jeho cenu o päť tisíc percent.

Problematické cenové skoky, ktorých okolnosti teraz skúma snemovný výbor, vyvolali v USA veľmi negatívny verejnú odozvu. Valeant vo vyhlásení uviedol, že na sťažnosti smerujúcej k cenovej nedostupnosti liekov pre niektorých pacientov reagoval až 30-percentným množstevnými zľavami. Hovorca firmy Turing ani Shkreliho advokát na žiadosti Reuters o komentár k zverejneným dokumentom nereagovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy