Dostupné úvery a rast cien bytov vzbudzujú obavy z cenovej bubliny

Dostupnosť úverov na bývanie a rast cien bytov na Slovensku vzbudzuje obavy z vytvárania cenovej bubliny. Uviedol to dnes analytik ČSOB banky Marek Gábriš v reakcii na zverejnený vývoj cien nehnuteľností na bývanie v závere minulého roka. Medziročne vzrástli podľa Národnej banky Slovenska (NBS) o 1,1 %, pričom práve ceny bytov stúpli až o 6,4 %.
Priemerná cena nehnuteľností na bývanie sa v 4. štvrťroku 2015 dostala na úroveň 1232 eur za štvorcový meter (m2). Analytik upozornil, že ide o najvyššiu hodnotu za posledné tri roky. Z hľadiska štruktúry ju ťahali hore ceny bytov s medziročným nárastom o 6,4 %, ceny domov ju, naopak, tlmili pri poklese o 2,7 %.
„Súvisí to pravdepodobne s vyššou celkovou cenou domu v porovnaní s bytom, ako aj vyšším záujmom o štartovacie byty či migráciou ľudí do miest a bohatších regiónov. Svoju úlohu celkom iste zohráva aj dopravná dostupnosť, občianska vybavenosť či preferencie súčasného zákazníka,“ zhodnotil Gábriš.
Najrýchlejšie rástli ceny jednoizbových (o 3,6 %) a najpomalšie trojizbových bytov (o 1,4 %). Viac ako 6-% rast cien bytov môže podľa analytika vzbudiť ešte väčšiu pozornosť regulátorov. „Dostupnosť úverov a rast cien vzbudzuje obavy z vytvárania cenovej bubliny. Slovenský trh však stále rastie z relatívne malých základov a je charakteristický tiež nerovnomernou štruktúrou. K oživeniu aktivity na realitnom trhu tiež prispel rast zamestnanosti,“ konštatoval.
Ako dodal, priemerná dostupnosť bývania sa pravdepodobne dostala na historicky najvyššiu úroveň. Priemerné ceny nehnuteľností zostávajú napriek poslednému rastu stále asi o 20 % nižšie, ako boli na vrchole realitného boomu v polovici roka 2008. „Historicky najnižšie úrokové sadzby budú pravdepodobne aj ďalej podporovať záujem domácností o riešenie svojej bytovej otázky,“ predpovedá Gábriš.

Súvisiace články

Aktuálne správy