Výnosy z nemeckých dlhopisov klesli na rekordné minimum

Výnosy z päťročných nemeckých dlhopisov sa dostali na rekordne nízku úroveň - 0,318 %, výnosy z dvojročných štátnych cenných papierov Nemecka klesli až na - 0,486 %.

Výnosy z nemeckých štátnych dlhopisov so splatnosťou do päť rokov sa v pondelok dostali hlbšie do negatívneho teritória ako depozitná sadzba Európskej centrálnej banky (ECB). Peňažné trhy totiž odzrkadlili očakávania, že ECB v tomto roku depozitnú sadzbu opäť dvakrát zníži o 10 bázických bodov. Výnosy z päťročných nemeckých dlhopisov sa dostali na rekordne nízku úroveň – 0,318 %.

 

Výnosy z dvojročných štátnych cenných papierov Nemecka klesli až na – 0,486 % a výnosy z desaťročných dlhopisov krajiny oslabili na 0,236 %, čiže najnižšie od apríla 2015. Piatkové nečakané rozhodnutie centrálnej banky Japonska posunúť svoju hlavnú úrokovú sadzbu do negatívneho teritória poukázalo na ťažkosti, ktorým čelia veľké centrálne banky v snahe zvýšiť infláciu v čase, keď sa čínska ekonomika spomaľuje a ceny ropy sa nachádzajú na úrovni zhruba 35 USD za barel.

"Vyzerá to tak, že dohady o znižovaní úrokov budú pokračovať po tom, ako japonská centrálna banka išla do negatívneho teritória," konštatoval Rainer Guntermann z banky Commerzbank. ECB na svojom decembrovom zasadaní znížila depozitnú sadzbu na -0,3 % z predchádzajúcej úrovne -0,2 %.

(1 EUR = 1,0920 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy