Ruská ekonomika môže tento rok klesnúť o viac než 1 %

Ruská centrálna banka nevylučuje, že ekonomika Ruska klesne v roku 2016 výraznejšie, než predpokladá jej základný scenár. Informovala o tom agentúra TASS.
Súčasný základný scenár vývoja ekonomiky, ktorý Národná banka Ruska (NBR) zverejnila v decembri minulého roka, počíta na tento rok s poklesom v rozmedzí od 0,5 do 1 %. V roku 2017 by potom mala ekonomika vzrásť o 1 %. Podľa banky však v prípade ďalšieho poklesu cien ropy môže byť vývoj ruskej ekonomiky ešte horší.
„Ceny ropy v rokoch 2016 a 2017 budú pravdepodobne nižšie, než sme predpokladali v našom základnom scenári,“ uviedla banka. Ten počíta s cenami ropy na úrovni 50 USD (45,79 eura) za barel (159 litrov). „Nie je teda vylúčené, že pokles ekonomiky v tomto roku bude výraznejší,“ uviedla centrálna banka po svojom rozhodnutí ponechať základnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni 11 %.
Urobila tak už štvrtý mesiac po sebe, pričom ako dôvod uviedla zhoršovanie situácie na svetovom trhu s komoditami a vyššie inflačné riziká. Ako uviedla agentúra Reuters, centrálna banka zatiaľ počíta s tým, že inflácia klesne do januára 2017 pod 7 % a do konca budúceho roka na 4 %. V decembri minulého roka dosiahla ročná miera inflácie 12,9 % a v januári by podľa banky mala zaznamenať zhruba 10 %. V 1. kvartáli by sa tempo rastu spotrebiteľských cien malo zmierniť na 8-9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy