Japonský jen v piatok strácal voči doláru aj euru

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Japonský jen v piatok strácal voči doláru aj euru“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 29. januára (SITA, Reuters) – Japonský jen v piatok prudko oslabil. Reagoval tým na rozhodnutie japonskej centrálnej banky, ktorá na časť vkladov komerčných bánk vedených na jej účtoch zaviedla negatívnu sadzbu -0,1 %. Tvorcovia japonskej menovej politiky chcú týmto krokom prispieť k zrýchleniu medziročnej inflácie smerom k cieľovej dvojpercentnej hodnote. Výraznejšiemu rastu cien bráni prepad cien ropy a hospodárske spomalenie v Číne. Japonská centrálna banka zároveň uviedla, že ak to bude potrebné, je pripravená stlačiť sadzby ďalej do negatívneho teritória.

Dolár voči jenu posilnil o 1,7 % na 120,85 JPY/USD, keď sa prechodne ocitol na úrovni 121,495 JPY/USD. Euro voči doláru kleslo o 0,3 % na 1,09095 USD/EUR.

Stredoeurópske devízové trhy v piatok voči euru posilnili, keď sa v dôsledku zavedenia negatívnych úrokových sadzieb japonskou centrálnou bankou a posilnením cien ropy zvýšil záujem investorov o rizikovejšie aktíva. Poľský zlotý si do 10:22 SEČ prilepšil o 0,52 % na úroveň 4,446 PLN/EUR a maďarský forint posilnil o 0,36 % na 312,700 HUF/EUR. Česká koruna však oslabila o 0,01 % na 27,024 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy