Škandinávsky prístup ku zdieľanej ekonomike: Švédi si začínajú požičiavať oblečenie

, Ecouterre Foto: sharewear

Projekt ShareWear je zameraný na odevné kolekcie vytvorené v spolupráci s niektorými švédskymi špičkovými značkami, ako je Filippa K, Hope, či Weekday. Ako informuje portál Ecouterre, oblečenie je zadarmo pre každého, kto si ho chce požičať.

"Ukážte svojim priateľom, že si môžu požičať vaše oblečenie. Len urobte fotku veci, ktorú chcete zdieľať a nahrajte ju na Instagram s hashtagom  #sharewear," ponúka návod webstránka. Hneď ako sa fotografia objaví,  je to už celé v rukách toho, kto by chcel daný kus oblečenia nosiť. Musí kontaktovať prenajímateľa a dohodnúť si schôdzku, kde danú vec preberie. Po týždni nosenia je nájomca povinný oblečenie vyprať a odovzdať.

ShareWear nesprostredkúva dopravu, ani nič iné. Ide skôr o spoločenský experiment, nie nejaký vládny program. Za aktivitou stojí organizácia na oficiálnu podporu cestovného ruchu, Švédsky inštitút, agentúra, ktorá zviditeľňuje Švédsko po celom svete. Sharewear je súčasťou ich programu, ktorý sám seba popisuje ako "otvorené pozvanie, na preskúmanie potenciálu kreativity." Je pravda, že to znie trochu ako PR ťah na posilnenie obrazu Švédska ako raja na Zemi v kvázi socialistickom zriadení. Ale ľudia sa do programu zapájajú, niektoré položky dokonca putujú aj do zahraničia."Našim cieľom je nájsť udržateľnejší spôsob, ako byť v módny," povedal Henrik Selin, vedúci oddelenia pre medzikultúrny dialóg na Švédskom inštitúte. Za peniaze si môžete kúpiť veľa vecí, ale nemôžete si kúpiť štýl, tak znie podtitul kampane.

Ak si to tak vezmeme, nie je to vôbec zlý nápad. Krajina, ktorá vytvorila značku H&M, produkuje obrovské množstvo oblečenia, ktoré na končí na skládkach. Je to riadna záťaž pre životné prostredie "Milión ton textilu sa vyhodí každý rok," píše sa na stránke Sharewear. "Namiesto toho, aby ste oblečenie vyhadzovali, dajte mu šancu, aby si ho niekto iný obľúbil."

Je tu teda istá nádej, že oblečenie bude "putovať od človeka k človeku, kým sa úplne neopotrebuje." A keď nadíde tento moment, nezabudnite ho recyklovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy