Kurz eura klesol na 1,0895 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny klesol. Informovala o tom agentúra DPA. Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0895 USD, čo je o pol centu menej ako vo štvrtok (28.

Kurz spoločnej európskej meny klesol. Informovala o tom agentúra DPA.
Euro sa dnes ráno predávalo po 1,0895 USD, čo je o pol centu menej ako vo štvrtok (28. 1.) večer. Európska centrálna banka (ECB) stanovila vo štvrtok napoludnie referenčný kurz na 1,0903 USD/EUR.
Výrazne dnes oslabil japonský jen. Voči doláru stratil 1,5 a dostal sa najnižšie v tomto roku. Dôvodom bolo ďalšie uvoľnenie menovej politiky japonskej centrálnej banky (Bank of Japan, BoJ). Banka prekvapivo zaviedla podobne ako ECB v eurozóne negatívnu sadzbu na depozity. Menová rada BoJ oznámila, že zavedie depozitnú sadzbu -0,1 %, ktorá sa bude aplikovať na časť vkladov finančných inštitútov v centrálnej banke. Rada dodala, že v prípade potreby ešte viac zníži depozitnú sadzbu. Japonská centrálna banka chce týmto spôsobom podporiť slabú infláciu a rast ekonomiky.
Z eurozóny sa dnes očakávajú údaje o úverovaní a inflácii. Trh sa sústredí tiež na správu o vývoji ekonomiky USA v poslednom kvartáli vlaňajška. Experti počítajú s výrazným spomalením rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy