Európa sa púšťa do boja s korporáciami, chce získať miliardy na daniach

, ČTK Foto: SITA

Európska komisia predstavila súbor návrhov, ktoré majú členským krajinám EÚ uľahčiť boj s daňovými únikmi v nadnárodných firmách. Podstatou plánu je obmedziť daňové optimalizácie. Európske krajiny za súčasného stavu prichádzajú o miliardy ročne.

Súčasťou plánu sú napríklad právne záväzné opatrenia blokujúce najbežnejšie metódy používané vo firmách, ktoré sa snažia platiť čo najnižšie dane. Návrh novinárom vo štvrtok predstavil eurokomisár pre finančné otázky, dane a clá Pierre Moscovici. K iniciatíve sa pripojilo 31 krajín, ktoré si budú automaticky vymieňať informácie zostavované nadnárodnými spoločnosťami.

Pri transferových cenách dochádza k daňovým únikom, kedy si spriaznené firmy vo vzájomných transakciách upravujú ceny tak, aby zdaniteľný zisk plynul do krajiny s nižšou mierou zdanenia. Okrem návrhu smernice proti vyhýbaniu sa plateniu daní je súčasťou dokumentu tiež stratégia EÚ voči tretím krajinám. Cieľom je v tejto oblasti posilniť únijnú spoluprácu s medzinárodnými partnermi. Krajiny únie by mali tiež v budúcnosti disponovať zoznamom štátov, ktoré spolupracovať nechcú.

Podľa Moscoviciho ​​sa v daňových únikoch každoročne strácajú miliardy eur. Nedávna štúdia europarlamentu uvádzala, že takéto presuny ziskov znamenajú každoročné straty až 70 miliárd eur. "To sú peniaze, ktoré by mohli byť použité na verejné služby, ako sú školy a nemocnice, alebo na podporu pracovných miest a rastu. Európski občania a podniky, ktoré hrajú férovo, v dôsledku toho nakoniec platia vyššie dane. To je neprijateľné," povedal eurokomisár.

Jedným z navrhovaných opatrení je napríklad možnosť, aby členský štát zdaňoval aj zisky, ktoré materská spoločnosť presunula do dcérskej spoločnosti v daňovom raji, ak tamojšia daň bude predstavovať menej ako 40 percent sadzby v členskej krajine únie. Uzavreté, či obmedzené majú byť existujúce medzery, keď firmy fakticky neplatia dane z dividend či kapitálových ziskov a podobne.

Plán tiež predpokladá "výstupnú daň" na intelektuálne vlastníctvo či patenty presúvané z európskeho prostredia do daňových rajov pred tým, než spoločnostiam začnú generovať zisky. "Základnou zásadou dane z príjmov právnických osôb je, že firmy by mali platiť dane tam, kde vytvárajú zisky," uviedla Európska komisia.

Na základe navrhovaných pravidiel si budú národné orgány každej krajiny vymieňať daňové informácie o činnosti nadnárodných spoločností. Členské štáty tak budú mať informácie, ktoré im umožnia určiť, kde sú riziká vyhýbania sa daňovým povinnostiam. Tým by mali lepšie zamerať aj svoje daňové kontroly. Vlani v októbri sa krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) dohodli na opatreniach proti erózii základu dane a presúvanie ziskov. Svoje odporúčanie ohľadom vyhýbania sa daňovým povinnostiam zo strany právnických osôb vypracoval aj europarlament.

Súvisiace články

Aktuálne správy