Zo sekretárky milionárka: Šetrenie v kombinácii s dividendovými akciami nestačí, potrebujete aj poriadnu dávku šťastia

, WSJ;chicagotribune Foto: graceelizabethgronerfoundation

Žila skromne, v malej jednoizbovej chalúpke v Lake Forest, štáte Illinois. Oblečenie si kupovala výhradne vo výpredajoch, nevlastnila auto a počas väčšiny svojho života pracovala ako sekretárka pre farmaceutickú spoločnosť.

„Viete, čo ma robí šťastným? Vyplácané dividendy,“ to sú slová John D. Rockefellera, slávneho ropného miliardára. Vedeli ste o ňom, že rezignoval na post najvyššieho šéfa svojich firiem a namiesto každodenného riadenia sa pobral do dôchodku keď mal 57 rokov? Následne ešte 41 rokov si užíval ako dôchodca. V podstate dokázal žiť z pravidelne vyplácaných dividend z akcií, ktoré vlastnil.

Ešte pred tým, než si odmietavo vzdychnete, že áno, veď to bol "slávny Rockefeller", pozrite si aj jeden menej známy príklad. Grace Gronerová ako sekretárka v Abbott Laboratories neurobila nič nezvyčajné. Dožila sa sto rokov a po jej smrti zostalo sedem miliónov dolárov, darom ich dostala Lake Forest College, jej alma mater, kde sú z nich vyplácané štipendiá.

"Nemala také materiálne nároky ako ostatní ľudia," povedal William Marlatt, jej právnik a starý priateľ pre Chicago Tribune. "Mohla by žiť v ktoromkoľvek dome v Lake Forest, ale ona nemenila. Mala rada ostatných ľudí, kamarátstvo s ňou muselo byť obojstranné. Neboli to priateľstvá kvôli tomu, čo vlastnila." Lake Forest je jedným z najbohatších amerických miest, kde sa to len tak hemží luxusnými autami, napriek tomu Gronerová necítila žiadnu potrebu držať krok so susedmi. Jej obývačka bola bezpochyby menšia, než mnoho skríň v domácnostiach v jej priamom okolí.

Príbeh pani Gronerovej sa môže na prvý pohľad zdať ako klasická rozprávka o susedovi milionárovi. O niekom, kto je nenápadný, šetrný, konzervatívny, tvrdo pracujúci. Niekto kto len hromadí drobné po celý život až sa mu na sklonku života podarí nadobudnúť slušné bohatstvo. Aj to je samozrejme časť príbehu, veď okrem občasných výletov, pani Gronerová dôsledne šetrila. Bol to zvyk, ktorý do nej vštepili rodičia. Rovnako ako mnoho iných ľudí, ktorí prežili veľkú hospodársku krízu, bola výnimočne umiernená pokiaľ šlo o výdaje. Nemala manžela ani deti, čo jej rovnako pomohlo udržať si mieru úspor. Ale spôsob, akým získala svoje bohatstvo, bol v skutočnosti skôr jedna veľká hra so šťastným koncom, než celoživotné šetrenie.

Gronerová sa narodila v Lake County, v poľnohospodárskej komunite, ale keď mala 12 rokov, obaja jej rodičia zomreli. Osvojila si ju a jej sestru dvojča, rodina priateľov ich rodičov, ktorí im zaplatili aj štúdium na Lake Forest College. Absolventkou sa stala v roku 1931.

Nebol to však žiaden lakomec. Po odchode do dôchodku veľa cestovala, dobrovoľne prispievala po celé desaťročia na miestnu cirkev a občas cez svojho priateľa Williama Marlatta posunula anonymné dary do rúk miestnych obyvateľov, ktorí boli na to odkázaní.

Gronerová pracovala 43 rokov ako sekretárka pre Abbott Laboratories. V roku 1935 si kúpila tri špeciálne vydané edície akcií Abbott, každú po 60 dolárov. Nikdy svoj podiel nepredala a to aj po opakovaných akciových prepadoch. Dokonca aj vyplácané dividendy reinvestovala. Na sklonku života vlastnila viac ako 100 000 akcií v hodnote asi 7 miliónov dolárov. Akcie dokázali produkovať dividendy vo výške 250 tisíc ročne.

David Roeder z Chicago Sun-Times poukazuje na to, že to nebolo celkom šťastné riešenie. "To je vážna chyba, mať všetko uložené v jedinej spoločnosti. A je to o to horšie, ak sú to akcie spoločnosti, ktorá je vašim zamestnávateľom. Gronerovej sa to podarilo, pozrite sa na tých, čo zahučali vďaka Enronu, General Motors alebo Bear Stearns." Stratégia všetko v jednom bola, samozrejme, vážna chyba pre zamestnancov Enronu aj ďalších. Finanční poradcovia radi hovoria o diverzifikácii, ktoré ale nedopadlo tak dobre pre mnoho investorov počas finančnej krízy.

Tento príbeh ukazuje, že úspory samé o sebe vám nedokážu vygenerovať bohatstvo. Zdá sa však, že vstup do jedinej jednej investície a mať ohromné šťastie počas dlhšieho obdobia, vás môže dostať do vytúženého cieľa. Ale nespoliehajte sa na to.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy