Blackrock: Pripravte sa na vlnu bankrotov v celej globálnej energetike

, bloomberg Foto: YT/FOX business;SITA

Larry Fink, generálny riaditeľ spoločnosti Blackrock, sa vyjadril, že až 400 firiem by mohlo doplatiť na pokračujúcu porážku na trhu s ropou, pretože klesajúce výnosy zabezpečia, že mnoho firiem nebude schopných postaviť sa prichádzajúcim dlhom.

Podľa agentúry Bloomberg, Fink tvrdí, že "ropa bude ešte dlhí čas lacná," odvoláva sa tak na sentiment vyjadrený počas minulého týždňa, že surovina aj napriek nedávnemu oživeniu, ešte nedosiahla svoje cyklické dno.

Fink nemenoval energetické firmy o ktorých si myslí, že by sa mohli pravdepodobne dostať do problémov, ani to, pri akej cenovej úrovni by ropa dosiahla dno. Bloomberg odhaduje, že nezávislí americkí ťažiari ropy sa pravdepodobne prepadnú do straty vo výške takmer 14 miliárd dolárov za vlaňajší rok kvôli kolapsu cien čierneho zlata. Od augusta 2013 futures ropy West Texas Intermediate klesli o 72 %. Len tento mesiac sa prepadli o 14 %.

Fink hovorí, že kým energetické spoločnosti budú trpieť, nízke ceny suroviny budú mať pozitívny vplyv pre spotrebiteľov. "Štyri miliardy ľudí ťažia z nižších cien palív a kúrenia," povedal Fink.

V rovnakom rozhovore Fink vyjadril svoje obavy o budúcnosť Európskej únie, vzhľadom na rozdelenie v otázke imigrácie a možnosť, že Veľká Británia chce vycúvať z únie. Čínu označil ako "postrach  budúcnosti," keď sa tí najbohatší snažia presunúť svoj kapitál z krajiny. Predpovedal aj rast pre japonskú ekonomiku, v tomto roku podľa neho dosiahne 1,5 percenta a zároveň označil demografiu tejto krajiny za "hrozivú."
 

Súvisiace články

Aktuálne správy