Investorov na Slovensku trápi nedostatok kvalifikovaných pracovníkov

Dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily môže byť v budúcnosti jednou z najväčších bariér príchodu zahraničných investorov na Slovensko. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti EY z roku 2015, ktorého výsledky prezentovala na dnešnej medzinárodnej konferencii v Bratislave o investovaní a podnikaní na Slovensku. Až 65 % firiem podľa neho pociťuje nedostatok kvalifikovaných pracovníkov.
Iba 10 % respondentov si pritom myslí, že slovenský vzdelávací systém pripravuje ľudí na pracovné uplatnenie dostatočne. „Najväčší rozdiel oproti roku 2009 sa ukázal v dostupnosti dostatočne kvalifikovanej pracovnej sily. Tam to vníma takmer 40 % respondentov ako zhoršenie a problém do budúcnosti. Tento problém sa asi bude riešiť dlhodobejšie, pretože daňovú sadzbu zmeníme jedným zákonom, ale systém vzdelávania a kým zmena prinesie nejaké ovocie, je dlhodobý proces,“ uviedol vedúci partner EY na Slovensku Matej Bošňák.
Aj štátny tajomník ministerstva hospodárstva Rastislav Chovanec je presvedčený, že rýchle riešenie na tento problém neexistuje. Ako upozornil, viac než 130.000 Slovákov pracuje v zahraničí. „Dnes aj vďaka príchodu nových investorov sa dostávame do situácie, že kvalifikovaná pracovná sila tu chýba a zamestnanci by mohli mať porovnateľné mzdy ako v zahraničí. Takže chceme osloviť týchto ľudí, aby sa vrátili. Výhoda je, že si zachovali pracovné návyky a možno ovládajú aj ďalší cudzí jazyk, a tak budú použiteľní pre investorov,“ konštatoval. Zamestnancov by si podľa neho mali školiť aj samotné firmy.
Prieskum ukázal tiež, že 55 % investorov považuje súčasnú hospodársku politiku štátu za vysoko neefektívnu a nepodporujúcu udržateľný ekonomický rast. Až dve tretiny spoločností potvrdili, že štát dostatočne podporuje investorov v úvodnej fáze podnikania, iba jedna tretina však rovnako vníma efektívnosť kontinuálnej podpory počas ďalších rokov pôsobenia v krajine.
Nárast nákladov súvisiacich s administratívnou záťažou za posledných šesť rokov pociťuje podľa prieskumu viac než 73 % respondentov, zatiaľ čo ich pokles deklarovalo len 1 % opýtaných.
Zároveň sa 62 % oslovených investorov domnieva, že právna úprava zabraňuje rozvoju ich biznisu. Až 81 % z nich označilo zákonník práce za legislatívu s najnegatívnejším vplyvom na podnikanie. V odpovediach ďalej nasledovali dane, sociálne zabezpečenie a dôchodky. Takmer 40 % respondentov vníma korupciu ako veľkú či dokonca extrémne veľkú bariéru pre podnikanie.
Za pozitívne zistenie prieskumu označil Bošňák skutočnosť, že až 90 % zahraničných spoločností plánuje na Slovensku zostať, či dokonca rozširovať svoj biznis. Oproti roku 2009 vzrástol počet firiem očakávajúcich rast o 10 %. „K piatim hlavným bariéram nových zahraničných investícií patrí dostupnosť pracovnej sily so správnymi zručnosťami, vymáhateľnosť práva a korupcia, odvodové zaťaženie, cena práce a veľkosť trhu,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy