EIB vlani na Slovensku podpísala úvery za vyše miliardu eur

Najväčší projekt EIB podpísaný vlani na Slovensku je 600-miliónová pôžička na pokrytie národného príspevku pre spolufinancovanie prioritných projektov z eurofondov.

Európska investičná banka (EIB) v minulom roku podpísala na Slovensku úvery za vyše miliardu eur. V medziročnom porovnaní tento objem stúpol o takmer 90 %. Prioritu pri spolufinancovaní pritom mali projekty, ktoré získali tiež podporu z fondov Európskej únie. Aj preto hodnotí viceprezident EIB Lázsló Baranay, zodpovedný za úverové operácie v krajinách strednej Európy, minulý rok na Slovensku ako úspešný. „Podpisy našich úverov dosiahli 1,042 mld. eur, čo je najlepší výsledok za posledných päť rokov,“ uviedol s tým, že skupina EIB vlani rozšírila svoju prítomnosť na našom trhu aj otvorením svojho zastúpenia v Bratislave.

Medzi najvýznamnejšie úverové projekty EIB na Slovensku v roku 2015 patrila pôžička vo výške 600 mil. eur na pokrytie národného príspevku pre spolufinancovanie prioritných projektov z fondov Európskej únie v oblasti výskumu a vývoja, rozvoja informačnej spoločnosti, ľudských zdrojov, životného prostredia a verejnej správy. Táto pôžička má podporiť projekty s celkovými nákladmi 14,2 mld. eur.

Ďalším významným projektom bola pôžička vo výške 350 mil. eur na podporu strategických investícií do dopravnej infraštruktúry zahrnutých do národného plánu dopravy Slovenska s celkovými nákladmi do výške 4,7 mld. eur. EIB tiež schválila nové úvery vo výške 92 mil. eur slovenským bankám a lízingovým spoločnostiam. Tieto dlhodobú úverové linky sa majú využívať na financovanie projektov malých a stredných podnikov za účelom zmiernenia dopadu ekonomickej krízy.

Európska investičná banka je finančnou inštitúciou Európskej únie, ktorej akcionármi sú členské štáty EÚ. Poskytuje dlhodobé financovanie významných investícií, a tým prispieva k splneniu cieľov politiky EÚ.

Súvisiace články

Aktuálne správy