Súťažný dialóg k UNB bude pokračovať tretím kolom

Po niekoľkých kolách súťažného dialógu je španielska spoločnosť Ribera Salud Grupo presvedčená, že model, ktorý ponúka vie poskytnúť riešenia pre slovenské zdravotníctvo.

Súťažný dialóg k novej Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB) bude pokračovať tretím kolom o pár týždňov. Informoval o tom vedúci predstaviteľ španielskej spoločnosti Ribera Salud Grupo Santiago Delgado vo štvrtok na stretnutí s novinármi. Spoločnosť je jedným zo záujemcov o projekt UNB a jediná, ktorá do súťaže ide sama. Ribera Salud v Španielsku vybudovala a prevádzkuje viacero univerzitných a fakultných nemocníc a centier primárnej starostlivosti.

V dvoch autonómnych oblastiach Španielska (Valencia, Madrid) zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre viac ako milión obyvateľov. Nemocnice tejto spoločnosti fungujú na základe takzvaného „Alzira modelu“ – špecifického modelu verejno-súkromného partnerstva (PPP). Model stojí na spolupráci medzi vládou a prevádzkovateľom nemocnice. Po niekoľkých kolách súťažného dialógu je španielska spoločnosť presvedčená, že model, ktorý ponúka vie poskytnúť riešenia pre slovenské zdravotníctvo. „Slovenské zdravotníctvo má niekoľko výziev, ktorým čelí. Myslíme si, že tieto výzvy sme identifikovali a vieme poskytnúť odpovede na tri hlavné oblasti, a to efektívna motivácia zdravotníkov, meranie a vyhodnocovanie kvality, systémová snaha zvyšovať efektívnosť a znižovať korupciu,“ povedal Delgado.

Zámerom spoločnosti je podľa jej predstaviteľa priniesť inovácie do systému zdravotníctva na Slovensku. „Naša prvá nemocnica v Španielsku bola prvou nemocnicou, kde sme vybudovali elektronický záznam pacientov, informácie o pacientoch boli v elektronickej podobe. Toto isté by sme chceli priniesť aj sem, do novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Myslíme si, že občania Slovenska majú rovnaké právo mať prístup k najnovším technológiám v zdravotníctve, ako kdekoľvek inde v Európe,“ povedal Delgado. Dôležité sú aj platy zdravotníckych pracovníkov v nemocnici, preto plánom Ribera Salud je zaviesť variabilnú zložku platu podľa výsledkov zdravotnej starostlivosti.

„Výsledky budú známe až po skončení verejného obstarávania koncesie na služby s názvom Koncesia na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu novej Univerzitnej nemocnice v Bratislave s predpokladaným 30-ročným poskytovaním zdravotnej starostlivosti v tejto nemocnici, vrátane poskytovania kapacít pre výučbu, obstarávanú postupom súťažný dialóg, respektíve po vyhodnotení ponúk, ktoré budú predložené uchádzačmi,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Ako dodal, v súčasnosti sa uskutočňujú súťažné dialógy s uchádzačmi, pričom finálne parametre koncesie budú stanovené v súťažných podkladoch (finálny informatívny dokument), ktoré budú výsledkom dialógov. Na ich základe budú uchádzači predkladať svoje ponuky.

Súvisiace články

Aktuálne správy