Nové obavy podnikateľov: Nestabilita trhu a hackeri

Prerušenie prevádzky je opäť najväčším rizikom podnikateľov vo svete, vývoj na trhu a kybernetické útoky sú prvýkrát v trojici najväčších globálnych hrozieb podnikateľov.

Kým v súčasnosti sa podnikatelia už menej obávajú dopadu tradičných priemyselných rizík, ako sú prírodné katastrofy alebo požiare, oveľa viac ich znepokojujú výkyvy na trhu alebo kybernetické útoky. Podľa výsledkov Allianz Risk Barometra 2016 však prerušenie prevádzky a dodávateľského reťazca ostáva štvrtý rok po sebe najväčším rizikom biznisu v celosvetovom meradle. V aktuálnom prieskume sa po prvýkrát medzi tri najväčšie podnikateľské riziká vo svete dostal vývoj na trhu, na ktorý sú najviac citlivé finančné služby, oblasť strojárstva, výroby, námornej a lodnej dopravy a tiež farmaceutický priemysel.

Trojicu najväčších rizík v celosvetovom meradle uzatvárajú kybernetické útoky. Tie sú zároveň považované za najdôležitejšie dlhodobé riziko pre spoločnosti v najbližších desiatich rokoch. Pre porovnanie, minuloročná hrozba číslo dva – prírodné katastrofy, ktoré v uplynulom roku spôsobili najnižšie straty od roku 2009, sú v tomto roku až na štvrtej priečke.

Na Slovensku je situácia v niečom špecifická. Popri už tradičných obavách z poškodenia majetku a prerušenia prevádzky sa podnikatelia na Slovensku začali čoraz viac znepokojovať stratami spôsobenými terorizmom. “Najprekvapivejším v poistení podnikateľov je medziročný nárast požiadaviek na poistenie proti terorizmu. Toto riziko štandardne poistné zmluvy nekryjú a v minulosti nebolo jeho dojednávanie na Slovensku obvyklé. Táto situácia sa však aktuálne mení,” vysvetľuje Daniel Ďuračka z oddelenia poistenia špeciálnych rizík Allianz – Slovenskej poisťovne.

“Požiar a výbuch a z nich vyplývajúce škody aj naďalej nesú najvyšší rizikový potenciál. Evidujeme tiež značný nárast frekvencie aj výšky finančných škôd vyplývajúcich z technických porúch strojov, a to aj v desiatkach miliónov eur ročne,” dopĺňa Ďuračka. Práve požiar spôsobil najväčšiu poistnú udalosť, ktorú Allianz – Slovenská poisťovňa zaznamenala v minulom roku, keď pohltil priemyselnú halu v Košickom kraji a zničil aj kompletnú elektroinštaláciu a technológiu výroby. Celková výška škody dosiahla 5,6 mil. eur.

Výsledky vyplynuli z prieskumu Allianz Risk Barometer 2016. Allianz Global Corporate & Speciality (AGCS), kompetenčné centrum pre poistenie firiem a priemyslu v skupine Allianz, v prieskume analyzovalo odpovede 800 manažérov rizík zo 40 krajín sveta, ktorí identifikovali najvýznamnejšie podnikateľské riziká z pohľadu klientov.

Súvisiace články

Aktuálne správy