Fed v holubičom tóne

Na starom kontinente bol ekonomický kalendár chudobný. Dozvedeli sme sa rast cien domov vo Veľkej Británii, ukazovateľ dôležitejší ako zvyčajne vzhľadom nato, že nízka inflácia je momentálne veľkým nepriateľom západného sveta. Medzimesačne stúpli ceny domov o 0.3%, čo je výrazné spomalenie rastu z predchádzajúcich 0.8% a horšie ako odhady analytikov hovoriace o raste na úrovni 0.6%. Rovnaký ukazovateľ medziročne spomalil z rastu 4.5% na 4.4%, analytici očakávali zrýchlenie rastu na 4.7%.

Na workshope vo Frankfurte mal prejav člen ECB Benoit Coeure a vyjadroval sa v prospech väčšej integrácie v rámci EU, najmä fiškálnej. Ďalší člen ECB executive board, Yves Mersch sa vyjadril, že európske banky sú odolnejšie a bezpečnejšie ako počas krízy a tretia členka rovnakej rady, Sabine Lautenschaeger kritizovala systém regulácie európskych bánk.

Indexy európskych trhov používajúcich euro väčšinu dňa obchodovali v strate, no na konci obchodného dňa trend otočili a konćili v zelenom, britský FTSE bol v zelených číslach prakticky celý deň. DAX + 0.59%, CAC40 + 0.54%, Euro Stoxx + 0.35%,  FTSE 100 +1.33%.

Americkému obchodovaniu dominovalo čakanie na Federal Open Market Committee, teda vyjadrenie americkej centrálnej banky, FEDu, k ďalšiemu zvyšovaniu sadzieb. Aj keď zvyšovanie sadzieb očakávané nebolo, otázkou bolo nakoľko holubičiu rétoriku FED zvolí. Ten sa ústami svojej guvernérky Janet Yellen vyjadril, že ekonomika spomalila a očakáva sa že tento trend bude pokračovať. Zároveň inflácia nevykazuje požadovaný rast, pravdepodobnosť zvyšovania sadzieb v Decembri je teda nízka.

Z iných makroekonomických dát v USA sme sa dozvedeli, že americkému stavebníctvu sa darí, keď predaje nových domov vzrástli z 490 tisíc na 544 tisíc, prekonávajúc odhady na úrovni 500 tisíc a medzimesačný rast stúpol z 4.3% na 10.8%, pričom analytici predpovedali spomalenie rastu na 2%. Americké indexy končili deň po vyjadrení FEDu v červenom. Dow Jones – 1.38%, Nasdaq -2.18% a Standard and Poor’s 500 -1.08%

Súvisiace články

Aktuálne správy