Ďalšia krajina obeťou Sorosa: Nebude to tentoraz priveľké sústo?

, reuters;quartz;investičníweb Foto. TASR

Oficiálne médiá upozorňujú investora maďarského pôvodu Georgea Sorosa, aby mu ani na um nezišlo špekulovať proti jüanu, pretože by mohol tentoraz na to doplatiť. Soros sa preslávil svojim veľkým bohatstvom, keď na začiatku deväťdesiatych rokov úspešne stavil proti britskej libre.

Oficiálne čínske médiá odporúčajú Georgeovi Sorosovi, ktorého za jeho úspešné finančné špekulácie mnohí považujú za investorského guru, aby nevsádzal na špekulácie voči národnej mene, jüanu a hongkonskému doláru, informoval Reuters. Tie dve devízy by sa mohli vážnejšie znehodnotiť, ak by sa ukázalo, že druhá najväčšia ekonomika sveta čelí vážnym problémom.

Rast HDP vo štvrtom štvrťroku medziročne spomalil na 6,8 percenta, ročný údaj hovorí o 6,9 percentách, čo je za ostatných 25 rokov najpomalšia expanzia Číny. Začiatok roka priniesol významný pokles na čínskych burzách, odborníci sa nevedia zhodnúť na tom, nakoľko vážne problémy by sa mohli ukrývať za týmto javom. Pravdepodobne sa mierov úprav najdôležitejšieho údaju zaoberá aj vládny kabinet.Wang Baoan, šéf čínskeho Národného štatistického úradu, je vyšetrovaný kvôli "vážnemu porušeniu straníckej disciplíny". V partajnom slangu to znamená, že je podozrivý z korupcie.

Štatistický úrad vydáva čínske údaje o HDP, ktoré sú citlivo vnímané analytikmi, investormi a úradníkmi z iných krajín, ktorí sa domnievajú, že vláda údaje nafukuje. Ale úrad je tiež zodpovedný za čísla zo stavebníctva, sektoru výroby a ďalšie údaje používané pre meranie a analýzu čínskej  ekonomiky. Je verejným tajomstvom, že celý rad čínskych údajov je pravidelne upravovaných tak, aby sa dosiahol správny HDP a vytvárala ilúzia rastu, aj keď ekonomika spomaľuje.

Skutočnosť, že šéf štatistov sa je vyšetrovaný len niekoľko dní potom, čo krajina oznámila HDP, by mohlo naznačovať, že Peking má v úmysle čínsky rast upraviť na viac uveriteľnú úroveň. Wangov odchod by znamenal pravdepodobne nižšiu oficiálnu mieru HDP, čo by sa spočiatku mohlo odraziť v dôvere v čínsku ekonomiku, ale z dlhodobého hľadiska by čínska snaha zachovať si dôveryhodnosť na svetových trhoch priniesla svoje ovocie.

Vedenie Pekingu síce zápasí s problémom, ako by dokázalo získať späť dôveru investorov, aby zamedzil ďalším kapitálovým únikom, ale zdá sa, že úrady zatiaľ nestrácajú sebavedomie. "Sorosov útok voči jüanu a hongkonskému doláru je bez šance, o tom niet pochýb," píše sa na titulke vládneho denníka, pod článkom je podpísaný analytik z ministerstva obchodu. "Čínske ekonomické základy aj napriek pomalšiemu rastu, vzostupom a pádom akciového trhu a oslabenie jüanu, sú stále silné," píše ďalej analytik, ktorý článkom pravdepodobne reagoval na minulotýždňové vystúpenie Sorosa. Stanovisko má presvedčiť investorov, že renminbi je stále bezpečná voľba napriek prepadu meny o  5,7 percenta od augusta minulého roka. Odvtedy už čínska centrálna banka neraz siahla do svojich devízových rezerv a utratila stovky miliárd dolárov v snahe ďalšiemu prepadu zabrániť.

Svetoznámy filantrop s maďarskými koreňmi nedávno odhalil svoje aktuálne investičné plány pre Bloomberg TV. Podľa tohto vyjadrenia sa Soros zameriava proti americkému akciovému indexu S&P 500, proti burzám v krajinách žijúcich z vývozu nerastných surovín a nosičov energie, aj proti ázijským menám. Medzitým nakupuje americké dlhopisy. Avšak medzi svojimi cieľmi nespomenul ani juan ani hongkonský dolár. Jediné, čo v súvislosti s Čínou spomenul bolo, že podľa neho druhá najväčšia ekonomika sveta speje k veľkému spomaleniu, čo prispieva k tomu, že globálnu ekonomiku sužuje deflácia.

Celá záležitosť ale asi nedá spať aparátčikom v Pekingu, tlačová agentúra Xinhua totiž varovala investorov, aby nevsádzali na oslabenie čínskych akcií ani národnej meny. Aby nechceli zarobiť na svojej short pozícii, čo by mohlo ešte znásobiť negatívny vývoj. Oficiálny čínsky zdroj tvrdí, že v ostatnom čase sa veľmi zlepšilo finančné, regulačné a právne prostredie v tejto krajine, a preto sa mýlia tí, ktorí si myslia, že môžu rybárčiť v rozbúrených vodách.

"Niektorí ľudia veria, že čínsky kapitálový trh prechádza veľkou krízou, a snaží sa špekuláciami dopracovať k ziskom," píše sa v komentári. Čína bojuje proti špekuláciám, ktoré by mohli vyvolať chaos. "V dôsledku toho budú musieť bezohľadné špekulácie a rátať s vyššími nákladmi na  obchodovanie a prípadne aj so závažnými právnymi dôsledkami," dodáva agentúra Xinhua.

Ak je teda pravda, čo naznačuje agentúra Reuters, respektíve pred čím varujú čínske štátne noviny, teda že hedžové fondy špekulujú proti čínskemu jüanu, problémy čínskej ekonomiky a tamojších finančných trhov dostávajú nový rozmer. Otázka preto znie: môže nejaký (slávny) špekulant položiť kurz meny krajiny, ktorá disponuje devízovými rezervami vo výške 3,3 bilióna amerických dolárov? Len ťažko si môžeme predstaviť, že by Číne alebo Hongkongu, ktorý ustál aj finančnú krízu v roku 1997, došli devízové ​​rezervy.

Soros už špekuloval proti thajskému bahtu pred ázijskou finančnou krízou v roku 1997. Ten istý Soros položil britskú libru či malajzijský ringgit. Je to človek, ktorý dobre vie, že obrana meny nie je postavená výhradne na devízových rezervách. Pokiaľ sa ekonomika s fixným kurzom bráni špekulatívnemu útoku a odlivu krátkodobého kapitálu tým, že centrálna banka predáva devízové ​​rezervy, dochádza ku kvantitatívnemu uťahovaniu, kedy majú krátkodobé úrokové sadzby tendenciu rásť. Presne to sa dialo vo Veľkej Británii v roku 1992, v Malajzii v roku 1997 a začína sa to diať aj dnes v Číne a Hongkongu.

Celá špekulácia proti jüanu ukazuje, akou fatálnou chybou bolo zaradiť jüan medzi rezervné meny MMF. Tým totiž vznikol tlak na liberalizáciu kapitálového účtu platobnej bilancie a Čína stratila kontrolu nad svojou menovou politikou, keďže ju v podstate riadi odliv a príliv kapitálu. Preto ak bude chcieť Čína získať späť kontrolu nad svojou menovou politikou, bude mať na výber z dvoch scenárov. Buď nechá jüan voľne plávať a pripustí jeho výrazné zníženie hodnoty, alebo zabudne na štatút rezervnej meny MMF a opäť zavedie tvrdé devízové kontroly. Rozhodnutie je na tvorcoch hospodárskej politiky, ktorí určite počuli o tom, čo dokáže masívne obchodovanie s menou. Koniec koncov nebolo to až tak dávno, čo malajská mena padla a premiérovi Mahathir bin Mohamadovi už nezostalo iné, len označiť Sorosa za hlupáka.

Súvisiace články

Aktuálne správy