Dôvera talianskych podnikateľov v januári oslabila

Zložený index podnikateľskej dôvery v krajine zahŕňajúci odvetvia priemyslu, maloobchodu, stavebníctva a služieb, klesol na 101,5 bodu z decembrových 105,6 bodu

Podnikateľská dôvera v Taliansku v januári výrazne oslabila, ale nálada spotrebiteľov posilnila na rekordné maximum. Informoval o tom v stredu taliansky štatistický úrad ISTAT. Zložený index podnikateľskej dôvery, ktorý ISTAT zostavuje na základe prieskumu v priemysle, maloobchode, stavebníctve a službách, klesol na úroveň 101,5 bodu z decembrových 105,6 bodu. Zložený index tak oslabil tretíkrát po sebe a dostal sa najnižšie od februára 2015.

Index dôvery v talianskom priemysle z decembrovej úrovne 104 bodov v januári klesol na 103,2 bodu , čiže najnižšie od augusta minulého roka. Index nálady spotrebiteľov sa však v januári vyšplhal na 118,9 bodu z úrovne 117,7 bodu, na ktorej bol v predchádzajúcom mesiaci. Spotrebiteľská nálada v Taliansku sa tak dostala najvyššie od roku 1995.

Dôvera spotrebiteľov v krajine sa v priebehu minulého roka zlepšovala stabilným tempom. Podporili ju zníženie daní, ktoré prijala vláda premiéra Mattea Renziho. Mierne sa dôvera talianskych spotrebiteľov zhoršila v decembri, čiže po útoku militantov v Paríži v predošlom mesiaci, pri ktorom zahynulo 130 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy