Veľkí investori sa zbavujú akcií, už majú hojdačky a slabých výnosov dosť

, businessinsider Foto: TASR;SITA

Akcie nedokázali držať svoju rally dlhšie než dva dni za sebou a opäť sa prepadávajú. Prečo taký trest pre investorov, ktorí sa doteraz spoliehali na trend, ktorý tu fungoval bezchybne po celé roky?

Negatívne správy. Index S&P 500 a Nasdaq poklesol o 1,6 %, Dow Jones o 1,3 %. Ukončili tak krátku rally. "Do konca týždňa sa unavení investori vrátia k starému zvyku, a upriamia svoju pozornosť na centrálne banky, kde hľadajú útechu," napísal hlavný investičný stratég Russ Koester z BlackRock ešte v pondelok ráno.

Avšak aj napriek vágnym sľubom z Draghiho úst, posilnenie netrvalo dlho. Celkovo to bola maličká rally v porovnaní s brutálnym výpredajom, ktorý sa spustil na konci decembra. Index S&P 500 je teraz späť presne tam, kde bol aj 10. marca 2014. Napriek všetkej tej dráme a volatilite, sa už takmer dva roky vôbec nepohol, a to nepočítame tie muky, poplatky a dane. Túto situáciu si začínajú uvedomovať aj veľkí inštitucionálni investori. A plánujú sa stiahnuť z toho prekliateho trhu.

BlackRock, najväčší správca aktív na svete, sa obrátil na 174 svojich najväčších inštitucionálnych klientov, aby urobil prieskum. Vzorku tvoria korporátne penzijné fondy (34 %), verejné penzijné  fondy (25 %), poisťovne (25 %), nadácie(7 %), investiční manažéri (6 %), verejné inštitúcie (1 %), a iní (4 %). Prieskum spred mesiaca sa snažil zistiť, ako sa zmení alokácia aktív pre rok 2016. Výsledok nie je práve hlasovaním o dôvere pre akciový trh.

"Inštitucionálni investori akceptujú nelikvidné aktíva…." Tak znie titulok správy. A púšťajú sa do "boja proti makroekonomickým trendom, predpokladanej volatilite trhu, a odlišnej menovej politike."

Správa ďalej vysvetľuje: nedávna volatilita trhu spôsobuje preceňovanie aktív po celom svete. Vedľajší efekt z nedávnych udalostí je príčinou, že investori začali aktívne riadiť riziká a hľadať alternatívne zdroje výnosov. Investori sa snažia rozhliadnuť po možnostiach v súčasnom trhovom prostredí a nájsť príležitosti vytvárajúci výnos, ktorý by zodpovedal ich záväzkom.

Zabudnite na akcie, iba 18 % z týchto inštitucionálnych investorov plánuje navýšiť svoje investície do akcií, zatiaľ čo 33 % plánuje pravý opak, znížiť svoje alokácie. V globálnom meradle dôjde k čistému zníženiu o 15 %, v USA a Kanade je nálada ešte skeptickejšia, až 50 % plánuje znížiť svoje akciové portfóliá.

Čiže predať, predať, predať. Ale čo sa teda chystajú nakúpiť? Dlhopisy to veru nebudú, len 24 % plánuje zvýšiť svojej dlhopisové portfólio, zatiaľ čo 30 % ho plánuje znížiť. A zostávajúce portfóliá s pevným výnosom sú stále riskantnejšie, prostriedky sa presúvajú z hlavných alokácií do súkromného úverovania, sekuritizovaných aktív (úvery so zárukou a podobne), a americké pôžičky, cez ktoré  sa dnes financujú krachujúce americké energetické spoločnosti.

Správa ponúka dva dôvody, prečo investori utekajú do nelikvidných aktív: chcú získať vyšší výnos, ktorý dokážu nelikvidné aktíva ponúknuť, a chcú uniknúť pred volatilitou akcií a dlhopisov.

Nelikvidné aktíva nie sú pravidelne obchodované a preto o nich neexistujú cenové údaje, ale napriek tomu  majú istú výhodu oproti akciám a dlhopisom pre inštitucionálnych investorov v týchto ťažkých časoch. Straty sa nemusia zaznamenávať za každým a tým pádom nie sú známe, a rozhodne nie sú zapísané celé tie roky pri ceste smerom dolu. Ak sa ukáže prepad akciového a dlhopisového trhu, alebo ak sa nakúpia prašivé dlhopisy, je to inak. Ale hodnoty týchto nelikvidných aktív zostávajú  stabilné, a správcovia dôchodkových fondov môže v noci pokojne spať. Toto nie je stratégia, ktorá by znížila riziko, veď niektoré z týchto nelikvidných aktív sú veľmi riskantné. Je to stratégia pre zníženie zaznamenávania strát, keď sa ceny aktív prepadajú. Je to znamenie, že inštitucionálni investori už neveria akciám a ich potenciálnej trajektórii. Nikomu nevadí zaznamenávanie ziskov, ale pokiaľ ide o straty, je to bolestivé a preto sa tomu snažíme vyhnúť.

Tieto zmeny v alokácii aktív a opúšťanie akcií bude mať osobitný dopad na trh. Pri veľkých inštitucionálnych investoroch to znamená postupné zbavovanie sa akcií, aby to nerobili hromadne, inak, by mohli poškodiť trh, a spätná väzba by mala omnoho väčšie následky. Odvrátenie sa od akciových trhov už vyvolalo celý rad problémov, hlavne na strane junk dlhopisov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy