Tsipras obhajoval dôchodkovú reformu

Podľa gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa je plán dôchodkovej reformy náročný, no nevyhnutný, aby sa predišlo zrúteniu celého systému.

Grécky premiér Alexis Tsipras obhajoval v utorok plán na reformu dôchodkového systému v krajine. Podľa jeho slov je reformný plán náročný ale nevyhnutný na to, aby sa zabránilo zrúteniu celého systému. „Súčasné a budúce prognózy nenechávajú žiadny priestor na samoľúbosť,“ povedal Tsipras v prejave v parlamente. „Na uhradenie dôchodkov v roku 2016, odhliadnuc od príspevkov a štátneho financovania, budeme musieť nájsť dodatočných 980 mil. eur,“ povedal Tsipras. „Vyberáme si radšej náročnú cestu ako slepú uličku,“ doplnil.

Agentúra Reuters v polovici januára uviedla, že partneri Grécka v rámci eurozóny majú pochybnosti o návrhoch dôchodkovej reformy, ktorá má byť čiastočne financovaná vyššími príspevkami zo strany občanov. Tie by mohli zabrzdiť rast a tvorbu pracovných miest v súkromnom sektore. Reforma počíta so zjednotením šiestich dôchodkových fondov do jedného. Pretrvávajú však obavy spojené s financovaním, ktoré sa spolieha na vyššie dane. Bez jasnej penzijnej reformy nie je možné hovoriť o udržateľnosti gréckych verejných financií a dlhu ako takého, uviedol v súvislosti s Gréckom v januári minister financií SR Peter Kažimír.

Súvisiace články

Aktuálne správy