Dokázali by ste mať 100 hodinový pracovný týždeň viac ako 15 rokov?

, quora Foto:TASR;SITA

Ak ste zvedaví, či by ste mohli byť rovnako úspešní ako Elon Musk, alebo by ste len chceli vyskúšať, či by ste vydržali mimoriadne vysoké pracovné tempo, tu je návod, ako to robí jeden z najúspešnejších podnikateľov sveta.

Narodil sa v Južnej Afrike v roku 1971, žil „na preskačku“ vo svojej domovskej krajine a rodnej krajine svojej matky, v Kanade. Natrvalo sa do Kanady presťahoval keď mal 19 a začal študovať na Queen’s University v Ontariu. Už o päť rokov neskôr založil svoju prvú technologickú spoločnosť, Zip2. Naskytla sa mu dobrá príležitosť na predaj, tak neváhal a svoje obchodné aktivity presunul do novej firmy, z ktorej sa časom stal dnes už populárny PayPal. Nakoniec aj ten predal a zisk z transakcie použil ako investície do iných spoločností, o ktorých si myslel, že by mohli zmeniť svet. Toľko v skratke o úspešnom súčasníkovi, ktorý sa netají tým, že práci venuje takmer všetok svoj čas.

Je to jednoduché dávať ľuďom rady, ak ste sa už narodili ako talent, a máte vo svojom horoskope, že z vás raz bude úspešný podnikateľ. Ale ak to nie je váš prípad, skúste nasledujúcich niekoľko príkladov a uvidíte, že môžete byť oveľa produktívnejší.

Primerané dávkovanie
Všetci vieme, že určité veci idú dobre dohromady, ako napríklad víno a syr. To isté platí aj pre vaše úlohy. Ak plánujete mať 18 hodinový pracovný deň, budete musieť využiť väčšinu svojho času, ako to robí Musk. Takže kým študujete tabuľky plné čísel, nie je dôvod, prečo by ste zároveň nemohli odpovedať na e-maily, a to najmä tie, ktoré by mohli vyžadovať, aby ste sa pozreli na niekoľko číselných údajov. Generálny riaditeľ SpaceX si nedožičí ani pol hodiny na obed, aj tento čas skombinuje s obchodným rokovaním a odpovedaním na niekoľko e-mailov.

Signál uprostred šumu
Tesla nemieni investovať peniaze do reklamy. Musk verí, že stačí  zamerať všetko úsilie na zdokonaľovanie svojich výrobkov. "Mnoho spoločností je zmätených, že míňa peniaze za veci, ktoré v skutočnosti nerobia ich výrobky lepšími." Pri Tesle sa ukázalo, že nepotrebuje marketingový rozpočet na výrobok, ktorý sa predáva sám.

Slučka spätnej väzby
Môže to byť nesmierne zábavné, ak ľudia okolo vás súhlasia s vami vo všetkom, čo poviete. Ale je to kontraproduktívne pre zdokonaľovanie vášho produktu alebo služby. Musk sa drží len tých nápadov, na ktoré má od dôveryhodných poradcov poskytnutú konzistentnú a pravdivú spätnú väzbu. Podpora prostredia otvorenej spätnej väzby je dôležitá, najmä pre dlhodobé zdravie výrobku. Zároveň je toto aj najlepšia rada, ktorú dokáže 44-ročný miliardár ponúknuť. "Neustále premýšľajte o tom, ako by ste mohli robiť veci lepšie a neprestávajte sa pýtať." Aj keď to nebude vždy to, čo chcete počuť, vy a vaša spoločnosť z toho budete len ťažiť.

Pripravení zamestnanci
Keď Elon Musk pristúpi k rokovaniam, očakáva, že jeho zamestnanci budú pripravení na čokoľvek, čo sa pred nich dostane. To dokazuje, že okrem prípravy, jeho zamestnanci disponujú aj najvyššou úrovňou talentu, čo sa týka výkonnosti tímu. Nielenže sa môže spoľahnúť, že sú to práve jeho zamestnanci, ktorí majú jasno vo veciach ako je zložitosť vysokokapacitných batérií, či ako má vyzerať vesmírny koráb zvonka aj zvnútra, ale mu tento vyškolený personál dokonca šetrí jeho drahocenný čas tým, že nemusí zbytočne čakať na odpovede, ktoré by niekto mal niekto vedieť okamžite "vysúkať z rukáva"..

Podrobné plánovanie
To je celkom bežné téma, vypracovať si ultraproduktívny denný plán, ktorého sa následne všetci poctivo držia. Je to prvá vec hneď ráno, a nie až po dvadsiatich minútach strávených "instagramovaním". Musk často nemá vo svojom dennom programe žiadnu prestávku, znamená to, že deň je plný naliehavých otázok. Jeho hlavný poradca a každodenný plánovač rozdeľuje pracovný deň až do úrovne päťminútových slotov, pričom nájsť si voľné miesto v Muskovom kalendári je celkom náročné. Logistika môže pomôcť optimalizovať plán. Napríklad, keď v pondelok trávi čas v Los Angeles so SpaceX, potom utorok a v stredu sa venuje Tesle v Bay Area, a späť do LA sa vracia vo štvrtok. Piatok je rozdelený medzi SpaceX a dizajnové štúdio Tesla, ktorá priamo susedí so SpaceX HQ. Takže sa nielen vyhýba plytvaniu času dochádzaním, ale si šetrí aj čas tým, že si prácu berie so sebou.

Podstúpenie rizika
Je tu veľký rozdiel medzi riskovaním a vypočítaným rizikom. Hoci Elon Musk dokáže rozoznať tento rozdiel, nezastaví sa ani pred veľkými výzvami. Napríklad, keď sa Tesla ocitla na pokraji krachu. Vtedy nalial takmer všetok svoj majetok do firmy. Dnes, po uvedení modelu-S, už vie, že sa mu toto riziko vyplatilo. Chcelo to ale čas. Ak ste si nie celkom istí, či dokáže urobiť ďalší veľký krok, skúste si ho naplánovať. Nehovoríme teraz len o každodennom živote, vytvorte si starostlivo stanovený plán pre váš cieľ a zistite si, či je vôbec dosiahnuteľný.

Súvisiace články

Aktuálne správy