Sulík: Poplatky za registráciu ojazdených áut zo zahraničia sú proti pravidlám EÚ

, TASR Foto: SITA

Poplatky za prvú registráciu ojazdených áut dovezených zo zahraničia sú v rozpore s pravidlami Európskej Únie. Je o tom presvedčená opozičná strana SaS a žiada preto vládu, aby ich zrušila, alebo upravila.

"Vyzývame vládu Roberta Fica, aby okamžite zmenila tento zákon, ktorý je v rozpore s únijným právom. Okamžite znamená zvolať mimoriadnu schôdzu a v skrátenom legislatívnom konaní buď registračnú daň zrušiť alebo aspoň upraviť tak, aby nebola v rozpore s platným právom EÚ," zdôraznil predseda SaS Richard Sulík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Registračný poplatok sa totiž platí za prvú registráciu akéhokoľvek auta na území Slovenska. V minulosti bola jeho výška jednotná na úrovni 33 eur. Od roku 2013 však podľa liberálov súčasná vláda Roberta Fica (Smer-SD) tento poplatok upravila a pohybuje sa v závislosti od výkonu motora.

Kým pri nových autách dovezených zo zahraničia je to v poriadku, problém nastáva pri ojazdených autách. Registračný poplatok totiž zohľadňuje iba výkon motora a nie jeho klesajúcu hodnotu spôsobenú rokmi používania. Kým pri ojazdených autách kúpených na Slovensku sa takýto poplatok neplatí, pri ojazdených autách dovezených zo zahraničia však už áno. Pohybuje sa pritom od 33 eur a dosiahnuť môže úroveň 2997 eur.

To podľa SaS zamedzuje voľnému pohybu tovarov, teda ojazdených áut. "Ojazdené autá kúpené na Slovensku sú tak zvýhodňované. Takýmto postupom je porušené primárne európske právo," doplnil tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Ľudia, ktorí takýto poplatok v rokoch 2013, 2014 a 2015 uhradili, majú podľa SaS nárok na vrátenie jeho časti, a to v závislosti od zníženej hodnoty ojazdeného auta. Liberáli sa preto obrátili aj na Európsku komisiu a tá potvrdila, že v tejto veci začala proti Slovensku konanie o porušení únijného práva. "Komisia pripomenula princíp vzájomnej dôvery medzi ňou a členským štátom pri otvorení takého konania, ktorý im zakazuje uviesť bližšie informácie o už začatom konaní," dodal Sulík.

Súvisiace články

Aktuálne správy