Výnosy z nemeckých dlhopisov na rekordnom minime

Výnosy z dvojročných nemeckých dlhopisov klesli na rekordné minimum -0,457 %. Trhy totiž rátajú s tým, že Európska centrálna banka opäť zníži depozitnú sadzbu.

Výnosy z nemeckých dvojročných vládnych dlhopisov klesli na rekordne nízku úroveň. Pre zníženie cien ropy opäť pod hranicu 30 USD za barel totiž peňažné trhy takmer úplne zaujali pozíciu rátajúcu s tým, že Európska centrálna banka (ECB) v marci zredukuje svoju depozitnú sadzbu. Výnosy z dvojročných nemeckých dlhopisov v utorok dosiahli rekordné minimum -0,457 %, hoci neskôr sa mierne zotavili na -0,448 %. Výnosy z desaťročných nemeckých dlhopisov boli na úrovni 0,37 %, čiže oproti predošlému dňu nižšie o 3 bázické body.

Šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi v pondelok zopakoval sľub, že ECB zvýši infláciu, Minulý týždeň vo štvrtok Draghi naznačil, že banka na nasledujúcom zasadaní pravdepodobne opäť uvoľní menovú politiku. Avšak trh v akomkoľvek prognózovanom časovom horizonte naďalej predpokladá, že inflácia bude nižšia ako úroveň, ktorú si želá ECB. Hlavným katalyzátorom oslabovania inflačných očakávaní je cena ropy, ktorá klesla až na 29,35 USD za barel.

Podľa peňažných trhov je teraz vyše 90-percentná pravdepodobnosť toho, že ECB zredukuje svoju depozitnú sadzbu o desať bázických bodov na úroveň -0,40 %. „Môžu toho urobiť veľa, ale najľahším krokom pre nich bude ďalšie zníženie úrokovej sadzby,“ povedal Jan von Gerich, analytik banky Nordea.

(1 EUR = 1,0815 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy