Pre šikovných investorov volatilita veľa neznamená

, fidelity Foto: thinkstock

Trhová volatilita je bežná a treba ju očakávať. Je výsledkom reakcie investorov na ekonomické, politické a korporátne zmeny. V tomto prípade ide o pokles ceny ropy na 12-ročné minimum. Ak to budeme mať na pamäti a racionálne sa naďalej budeme sústreďovať na dlhodobé ciele, príležitosti sa objavia. Rok 2016 pravdepodobne bude volatilným rokom na trhoch.

“Aj keď je to pre investorov samozrejme znepokojujúca situácia, keď trhy padajú, treba mať pevné nervy. Treba mať na pamäti, že volatilita je cena, ktorú platíte za dlhodobo lepší výkon akcií v porovnaní s inými triedami aktív. Tiež stojí za to nezabúdať, že má zmysel zachovať investície v plnej miere počas trhových cyklov, pretože vynechanie čo len niekoľkých najlepších dní na trhu môže vážne ohroziť vaše dlhodobé výnosy. Najlepšie dni na trhu vždy nasledujú tesne po tých najhorších. Čas na trhu znamená viac ako načasovanie trhu,” hovorí Tom Stevenson, investičný riaditeľ Personal Investing.

Zostaňte pokojní, zostaňte investovaní

Každý ma mozgovú kapacitu na to, aby zarábal na akciách. Nie každý má na to žalúdok. Ak máte sklon v panike všetko predať, mali by ste sa úplne vyhýbať akciám aj podielovým fondom, tvrdí investičná hviezda Peter Lynch. Pokiaľ nezvládate sledovať ako vaše portfólio akcií klesá o 50 % bez toho, aby ste prepadli panike, na akciovom trhu by ste ani nemali byť, vyjadril sa onoho času Warren Buffett.

“Nedávnu volatilitu vnímame ako úpravu, ktorú trh realizoval zatiaľ čo sa snaží pochopiť, stráviť a zapracovať tento nový prístup vnímania meny: od pseudomeny s fixným kurzom voči USD na prístup váženého koša, lepšie odrážajúceho globálnu dynamiku a kľúčových obchodných partnerov Číny. Pri RMB dlhopisoch sme stále veľmi konštruktívni a súčasnú volatilitu vnímame ako veľmi atraktívnu nákupnú príležitosť pre úverových investorov,” hovorí Jenny Lee, produktový manažér, Asian Fixed Income, Fidelity.

“V tomto roku budú pravdepodobne akciové trhy vo všeobecnosti volatilné – radšej si na to zvyknime. Je dôležité, aby investori počas slabých dní nepanikárili, ale naopak, aby naďalej pokračovali v disciplinovanom a pokojnom prístupe k investovaniu. A toto špeciálne platí pokiaľ ide o Čínu. Áno, rast Číny sa spomaľuje, ale kvalita tohto rastu (inými slovami, viac spotreby a menej investovania pôsobeného zadlžovaním) je oveľa dôležitejšia, a ťažkosti sa pri lacnom oceňovaní viac ako diskontujú,” dodáva Matthew Sutherland, vedúci produktového manažmentu, Ázia, Fidelity.

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy