Správy z Davosu: Soros očakáva tvrdé čínskej pristátie

, bloomberg Foto: TASR

Miliardár maďarského pôvodu George Soros očakáva, že čínsku ekonomiku neminie tvrdé pristátie, ktoré ešte viac zväčší globálne deflačné tlaky, stiahne dole finančné trhy a podporí americké vládne dlhopisy. S odkazom na interview na ekonomickom fóre v Davose ho citovala agentúra Bloomberg.

Miliardár nakupuje americké dlhopisy a neverí ázijským menám. "Tvrdé pristátie je prakticky nevyhnutné," povedal Soros. "Neočakávam ho, ale pozorujem ich v priamom prenose," dodal. Soros, ktorý investovaním na trhoch zarobil okolo 24 miliárd dolárov, povedal, že vsadil proti indexu S&P 500, krajinám, ktoré stoja na komoditách a ázijským menám. Naopak začal nakupovať vládne dlhopisy. Podľa neho bude mať spomalenie čínskeho hospodárstva dominový efekt, ktorý dopadne na zvyšok sveta. A to aj napriek tomu, že čínski tvorcovia hospodárskej politiky majú nástroje, ako prepad domáceho dopytu zvládnuť.

Soros síce nijako nedefinoval, čo tým tvrdým pristátím má byť. Podotkol však, že skutočný hospodársky rast Číny je v poslednom období na úrovni 3,5 % a nie 6,8 %, ako bolo oficiálne oznámené. Podľa neho je krajina zaťažená neudržateľným dlhovým bremenom, čo je spolu s kapitálovým odlivom neklamnou známkou toho, že čínska ekonomika sa chystá tvrdo pristáť. Z čínskej ekonomiky len za posledných 11 mesiacov odtieklo viac ako 840 miliárd dolárov kapitálu.

"V čínskom spomalení sa snúbia nízke ceny ropy a konkurenčná devalvácia, čo zvyšuje riziko deflácie na celom svete. Rok 2016 tak bude ťažkým rokom pre finančné trhy, pretože to je scenár, na ktorý nie sú investori zvyknutí," povedal Soros.

Miliardár by bol tiež veľmi prekvapený, ak by americký Fed opäť zvýšil úrokové sadzby, ako to urobil vlani v decembri po prvýkrát po takmer desiatich rokoch. A to aj napriek tomu, že Fed ďalšie zvyšovanie sadzieb v tomto roku plánuje. "Fed urobil chybu, keď zvýšil sadzby, pretože deflačné očakávania sú v spotrebiteľoch už natoľko zakorenené, že sa svojimi spotrebnými výdavkami nebudú príliš ponáhľať," dodal Soros.

Nie všetci sú však tak pesimistickí ako Soros. Je možné, že investori vplyv čínskeho spomalenia na zvyšok sveta preceňujú a je možné, že tento rok sa tvrdému pristátiu vyhne. Myslia si to aspoň analytici banky Goldman Sachs. Heather Arnoldová, vedúca výskumu v Templeton Global Advisors, vyjadrila presvedčenie, že Čína by nemala byť zdrojom veľkých obáv pre investorov. "Hĺbka pesimizmu, ktorá na trhoch panuje, nie je opodstatnená," povedala Arnoldová.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy