Nemecká vláda zníži odhad rastu ekonomiky v tomto roku na 1,7 %

Nemecká vláda zníži odhad rastu najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku na 1,7 %. Uviedol to časopis Der Spiegel, podľa ktorého kabinet zverejní revidovanú prognózu na budúci týždeň. Informovala o tom agentúra AFP.
AFP však pripomína, že ide len o miernu revíziu predchádzajúcej, jesennej prognózy, v ktorej Berlín počítal s tohoročným rastom hospodárstva o 1,8 %.
Der Spiegel ďalej píše, že podľa správy, ktorú vláda uverejní v stredu 27. januára, nemeckú ekonomiku aj tento rok potiahnu nízke ceny ropy, slabé euro a rekordne nízke úrokové sadzby Európskej centrálnej banky. Ale zároveň sa na jej výkone odrazí spomaľovanie transformujúcich sa ekonomík, ako je napríklad Čína.
Z predbežných výsledkov spolkového štatistického úradu Destatis vyplýva, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa minulý rok zvýšil o 1,7 %, čo je len mierne zrýchlenie po 1,6-% raste v roku 2014.
Nemecko aj vlani dosiahlo rozpočtový prebytok, už druhý rok po sebe, a to vo výške 16,4 miliardy eur, čo zodpovedá 0,5 % HDP.
Podľa fiškálnych pravidiel štáty eurozóny nesmú mať rozpočtový schodok vyšší ako 3 % HDP a v dlhodobom časovom horizonte musia nastaviť svoj rozpočte tak, aby bol aspoň vyvážený, a v lepšom prípade by mali vykázať prebytok. Nemecko tak tento cieľ dosiahlo už predvlani.

Súvisiace články

Aktuálne správy