Dolár posilnil voči euru aj oproti jenu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár posilnil voči euru aj oproti jenu“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

LONDÝN 22. januára (SITA, Reuters) – Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, v piatok posilnil. Rastúce očakávania, že sa uvoľní menová politika v Európe a Japonsku, totiž poškodili euro a jen, pričom zároveň podnietili silné zotavenie globálnych cien ropy a akciových trhov. Po tom, ako šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi povedal, že banka bude musieť v marci revidovať svoju politiku, sa zdroje blízke japonskej centrálnej banke vyjadrili, že turbulencie na trhu by mohli viesť k tomu, že Tokio bude uvažovať o ďalších nákupoch aktív.

Spoločná európska mena oproti doláru oslabila o pol percenta na 1,0818 USD/EUR. Dolár sa zároveň voči jenu opäť dostal nad úroveň 118 JPY/USD, čiže na týždňové maximum. Dolárový index si pripísal približne 0,3 % a posilnil na hodnotu 99,356 bodu.

Stredoeurópske meny v piatok posilnili, keďže komentáre zo strany Európskej centrálnej banky v prospech uvoľnenia menovej politiky a oživenie cien ropy podporili chuť riskovať na globálnych trhoch. Poľský zlotý si do 10:05 SEČ pripísal 0,61 % a stúpol na 4,453 PLN/EUR. Maďarský forint posilnil o 0,27 % na 313,350 HUF/EUR, ale česká koruna stagnovala na úrovni 27,032 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy